2019-12-18 108 瀏覽
甜姨姨是天后一間人氣甜品店,即使位置吊腳,從前晚晚都座無虛席,店外都總是有一堆等位的食客,因為最近的社會運動才淡靜下來。之前一直想食甜姨姨,只是沒過開來,今晚出開天后晚餐,終於不用等位可以吃到。甜姨姨就如一般港式甜品店,裝潢雖然簡單,但店面都算乾淨企理。甜姨姨雖然主打港式甜品,但款式都幾多,小食、西米露、沙冰、豆腐花、涼粉、多士通通都有。超級榴槤雪沙($90)如果喜歡吃榴槤,甜姨姨絕對滿足倒你,因為店內有多款榴槤甜品,今次我選了這個超級榴槤雪沙,墊底是榴槤雪葩,上面有榴槤忌廉汁和新鮮榴槤肉,最上面則有榴槤乾和榴槤雪糕,旁邊還有一條榴槤威化餅,每一啖都是濃濃的榴槤味,非常滿足。人氣咸蛋黃魚蛋($35)這個咸蛋黃魚蛋真是超級邪惡,魚蛋彈牙配上厚厚的咸蛋黃醬,咸蛋黃味超濃郁。但見店內都有現成咸蛋黃醬賣,食過鍾意亦可以把它買回家。

超級榴槤雪沙($90)

超級榴槤雪沙

人氣咸蛋黃魚蛋($35)

但見店內都有現成咸蛋黃醬賣,食過鍾意亦可以把它買回家。
人氣咸蛋黃魚蛋
$65 (宵夜)
人氣咸蛋黃魚蛋