招聘中
$18,000-$20,000
月薪
$20,000-$30,000
月薪
今晚約咗朋友喺銅鑼灣食飯,我哋一向都知L. Square幢大廈有好多餐廳,並揀咗間大家都冇食過嘅「The Musicbox Grill House & Bar」開餐😚。一上到去已經覺得餐廳幾有氣氛,雖然無DJ現場打碟,但全晚都播住歌,好Chill🎼。樓層面積唔大,座位唔算非常闊落,但都坐得舒服嘅,而且餐枱亦夠擺放食物。店員服務到位,主動提供協助👍。如果冇訂枱,Walk-in客要過咗八點半先有位,好高人氣呢。草飼澳洲肉眼牛扒Grass Fed Beef Ribeye($248),餐廳叫得Grill Room,我對佢嘅牛扒都幾有期望。🥩牛扒以木砧板盛住,大大塊,足十安士,塊扒富有燒烤嘅香氣,牛味都OK,邊位帶少少脂肪,肉質細嫩無筋,生熟度按照我哋要求嘅七成熟煮好。整體味道雖則無太大驚喜,但絕對足以令人滿意。伴菜有燒薯粒、車厘茄同大蘑菇,我認為份量較少,佢哋好食,更覺得唔夠喉🙈。滋味烤辣雞BBQ Spicy Chicken($128/半隻Half),平日比較少嗌雞食,因為有骨,但今日竟然破例係因為見隔離枱食得好滋味,而且最重要係有燒粟米🌽!原條粟米切開三件,粟米又甜又多汁,簡單用鹽調味已經好
滋味烤辣雞
滋味烤辣雞BBQ Spicy Chicken($128/半隻Half),平日比較少嗌雞食,因為有骨,但今日竟然破例係因為見隔離枱食得好滋味,而且最重要係有燒粟米🌽!原條粟米切開三件,粟米又甜又多汁,簡單用鹽調味已經好正。🍗烤雞半隻份量都多,唔係用春雞仔,所以夠厚肉。調味方面,烤雞好有美式同墨西哥風情,皆因辣辣哋🌶,辣得嚟又唔鹹,非常惹味,刺激味蕾。同時,烤雞皮脆肉嫩,唔會乾噌噌,高度推介!
芝士蕃茄意大利雲吞
芝士蕃茄意大利雲吞Cheese Ravioli with Tomato ($118),呢道菜有兩款醬汁揀,分別係黑松露忌廉同埋我哋揀選咗嘅芝士蕃茄,🍅蕃茄蓉微酸幾開胃,感覺亦冇咁膩。Ravioli意大利雲呑扁身,四四方方,似郵票嘅形狀。佢由兩塊Pasta組成,中間夾住菠菜芝士蓉,食落好香口,外皮就富有彈性。🥟雲吞大小適中,粗略估計應該有接近十五粒,好抵食。
新英倫周打蜆湯
新英倫周打蜆湯New England Clam Chowder($68),周打蜆湯偏深色,味道都幾濃郁🤤,完勝咗罐頭湯。佢落足料煲,包括有新鮮蜆、脆煙肉粒、薯仔同洋蔥等,每樣食材同個湯都好夾,唯一就係嫌啲蜆得兩隻。另外,湯會附送一塊蒜蓉包。
Fresh Cucumber Ale
Fresh Cucumber Ale($68),見到餐牌上有青瓜味嘅飲品我已經好興奮😍,但好多時最終都係失望收場。不過呢杯Mocktail好正,薄荷味重🌿,帶俾人清新嘅感覺,而青瓜味亦恰到好處🥒,唔會太苦,再配合埋青檸酸酸哋,少少甜,不得了。
總括嚟講,呢間音樂盒餐廳絕對令我哋喜出望外,本身都係諗住未食過先試吓,點知每樣食物出到嚟都咁好食😋,搞到我成餐食咗三分二,哈哈。基本上我都冇乜嘢挑剔,但留意返,餐廳嘅出餐時間較長,要耐心等候啊。題外話,我用指定信用卡埋單,單點餐牌有折,不過訂枱都好似有優惠。再唔係你亦都可以考慮佢嘅晚市套餐🍴。
2021-08-03
新英倫周打蜆湯