2018-02-17 2137 瀏覽
有時同朋友出去尖沙咀飲嘢都會揀去北京道1號嘅Aqua Spirits喺第一次去Aqua Spirits 我已經被北京道1號望出去嘅維港景色深深吸引住 每次都會望落下一層Aqua 留意吓人哋嘅dining experience一直都好想試吓Aqua 嘅晚餐會係點樣趁着男朋友生日 我就偷偷地book咗呢一間餐廳 諗住俾個surprise佢用openrice book位嗰陣 我揀咗Sunset Menu嘅時段 (用膳時間為兩個鐘)入座時間係1800-1830 放咗工之後過去就啱啱好我特別request左window seats 同 寫birthday greetings當日一去到 啱啱係太陽落山嗰陣 再配合埋餐廳入邊柔和嘅燈光 我完全被嗰種浪漫嘅氛圍籠罩着 超有feelStarter 方面我哋揀咗 (1) burrata cheese 同埋(2) braised octopusBurrata cheese 通常係由三種芝士組成,分別係 mozzarella, mascarpone 同埋 ricotta, 所以理應芝士味道十分豐富但今次呢個布袋芝士冇布袋形狀,而且味道好單調,質地亦都好簡
有時同朋友出去尖沙咀飲嘢
都會揀去北京道1號嘅Aqua Spirits
一直都好想試吓Aqua 嘅晚餐會係點樣

入座時間係1800-1830
放咗工之後過去就啱啱好

Italian  Burrata  cheese

但今次呢個布袋芝士冇布袋形狀,而且味道好單調,質地亦都好簡單,好watery,但勝在唔漏,配埋蕃茄食好開胃

Braise d  Mediterranean  Octopus

呢個慢煮八爪魚就冇乜特別,味道好淡,唯一可取之處就係嗰個煮得夠腍

Main dish 我地就揀左 (1)teriyaki salmon 同 (2) grilled beef tenderloin

Teriyaki  Salmon

個三文魚嘅presentation有啲驚喜!而且佢配胡椒芥辣醬嘅食法幾特別亦幾好味!同照燒三文魚好夾~成晚咁多樣嘢我覺得呢一味最好食

Grilled  beef  tenderloin

呢個燒牛柳就認真麻麻啦
首先個牛味唔夠香,而且佢燒得比較靱同埋鞋
仲有佢個side dish都唔多match 夾咗啲炸粟米粒同埋薏米🤔

Dessert  platter

最後呢個dessert platter 就係影相位啦

呢度啲Staff係會用佢哋自己部iPhone影完相之後,晒出嚟,送返張賀卡俾壽星仔

而呢個dessert platter 都多野食嘅
包括一個心太軟、lemon ice cream、tiramisu、有子乳酪奶凍同埋chocolate creme brûlée

講真嚟得呢間餐廳主要都係食佢嘅環境、景色同埋Service
呢度啲嘢食就真係普普通通啦
不過有啲特別嘅日子都值得黎慶祝嘅!

呢到個景真係好靚😍
Aqua  queen  (cocktail)
2018-02-12
生日