餐廳: Bouchon Bistro Francais
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2014-08-03 4958 瀏覽
星期六去Soho闖一闖,試下依間評價唔錯嘅法國餐廳。十二點去到,成為佢第一台嘅客人。裝修得都嘅靚,天花同上面嘅風扇都好別緻。但有樣野唔係幾好,都係全部枱凳都係用bar setting, 爬上去都有啲辛苦。Set lunch有兩款, 有2/3 courses, 我哋試咗$128 2 courses.先黎個麵包,熱辣辣,非常鬆軟,唔似平日食個種較硬嘅法國麵包。要讚埋個牛油,有咸香味,令到麵包更加美味!再黎加左$18嘅法式洋蔥湯,果然冇令我失望。湯不但濃,裏面嘅麵包吸收晒洋蔥湯嘅精華,非常入味,上面嘅芝士煙煙韌韌,令到整個洋蔥湯更有層次感。初次飲法式洋蔥湯嘅狼仔都大讚。另一個前菜係煙三文魚加蛋。賣相十分精美,煙三文魚加菜,非常清新嘅配搭。下面嘅蛋雖然已經熟透,但食落重係滑嘅,幾特別嘅前菜。主菜時間,先講個牛。叫左medium rare, 啱啱好,好香牛肉味,一啲都唔un. 加上蛋黃醬,味道一流!幼身嘅薯條帶少少咸味,都幾好食。個魚外層煎得好香脆,但略嫌裏面唔夠滑。配菜非常豐富,有薯蓉有菜,仲有3隻蜆,每樣味道都幾好。個mussel booth有輕微腥味,但都可接受。今餐我哋兩個都好滿意,如果
麵包
onion soup
Baked egg, smoked salmon
Steak Frites
Cod a la Nage
今餐我哋兩個都好滿意,如果包埋餐茶更加好!
2014-08-02
onion soup