餐廳: 星洲總廚
資訊:

星洲總廚係一間位於大角咀嘅星馬菜餐廳,仲要係區內其中一間長期都好多人排隊嘅餐廳🤯 佢哋食物款式都幾多,例如海南雞飯、喇沙、肉骨茶同埋椰漿飯等,不過講到最出名嘅就一定係佢哋厚切豬扒🤩 咖央多都好正!🤤我真係成日都會買星洲嘅外賣返公司食,外賣已經覺得好高質,不過外賣影得唔靚就一直都無介紹,今次專登帶埋朋友一齊去堂食試真啲😛 •🥢 焗咖喱雜菜烤餅 厚切豬扒(星加坡咖喱) $88其實呢個本身應該係跟農夫包,而唔係烤餅,不過因為無晒農夫包😟所以落單嘅時候就轉咗做烤餅~ 烤餅都幾鬆軟,就咁食會有啲單調,點咖喱食就好索汁😛上面好多芫荽,但食落又無乜芫荽味~佢哋嘅兩款咖喱我之前都有食過,星加坡咖喱就比較辣;而小印度咖喱就無咁辣,但香料味比較濃~個人就比較鍾意星加坡咖喱,加埋啲雜菜真係好正,無論係點烤餅定豬扒都一流🤤講埋個重點——厚切豬扒💛 食落帶點香茅味,厚肉得嚟一啲都唔嚡,肉質軟淋;炸皮薄薄一層,而且新鮮炸起脆卜卜,真係超正!可以話係食過嘅炸豬扒入面最正🤩 唯一缺點係有少少油膩🤭•🥢 秘方香茅雞扒喇沙(摻摻) $64摻摻即係油麵撈米粉,所以食落有2種口感,係幾特別但又意外地夾😆 喇沙湯都幾濃,但佢嘅

🥢 焗咖喱雜菜烤餅 厚切豬扒(星加坡咖喱) $88

🥢 秘方香茅雞扒喇沙(摻摻) $64
摻摻即係油麵撈米粉,所以食落有2種口感,係幾特別但又意外地夾😆 喇沙湯都幾濃,但佢嘅沙嗲味同椰漿味都好balance,所以唔會食到好膩👍🏼 加上湯入面仲有唔少配料:魚蛋、豆卜、芽菜同埋半熟蛋😋 豆卜尤其正,因為可以吸滿啲喇沙湯呀🤤
至於香茅雞扒,香茅味非常香濃,同樣新鮮炸起熱辣辣,塊雞皮炸到脆卜卜,但啲肉又唔會乾,仲有少少肉汁🤤 不過唯一嘅缺點同樣係有啲太油膩~

🥢 星加坡咖央多士 $25
呢份咖央多士比意料之外好食😆 充滿椰香嘅咖央醬,加上熱辣辣嘅多士同埋一大片牛油🧈 啲牛油仲要因為多士嘅熱力變成半融化,食落真係超級邪惡🤤🤤 如果多士烘得再燶多少少就正喇😋
星加坡咖央多士

🥢 美祿恐龍 (凍) $26
呢杯其實就係凍美祿再加上大量嘅美祿粉✨所以美祿味超級濃🤩 不過同時都非常之甜🙈
美祿恐龍

📷 馬拉怡保白咖啡(凍) 跟餐+$7