觀塘工廠區好多樓上餐廳,而且好多都水準好得,同時因為租平,所以同相對比較平嘅價錢就可以食到好野。 今次我就黎左觀塘一間叫丼瀛嘅日本料理,裝修以日式為主,牆上貼左好多張店長推介,令到人有置身日本小店嘅感覺,講返野食先!香芒三文魚米紙卷 ($68) 以好薄嘅米紙卷住芒果、三文魚同菜,芒果好鮮甜,加上充滿魚油嘅三文魚食落好滿足,配上生菜同米紙令到入口個時有種清新感,而且因為唔係用白飯卷住,所以食多幾舊都唔會好飽!流心芝士漢堡扒 ($48) 上台已經有濃濃嘅牛肉味,入口就有種好厚實嘅感覺,真材實料!同埋入面真係做到流心嘅效果,但係食個時要小心,因為D芝士好熱。炸三文魚頭 配 黑蒜油豬骨湯 ($108) 三文魚上台個時已經炸好,就咁食都已經好酥脆,而浸左落去黑蒜油豬骨湯道之後就增添多一份香味,但係記住浸兩三秒就夠,因為咁先係最好食嘅狀態。呢個鍋同時跟左好多菜、豆腐同粉絲,中和返個油膩感,值得一讚!松葉蟹肉海膽甜蝦丼 ($158) 全晚嘅亮點,上面分別有甜蝦,松葉蟹,三文魚籽同海膽,全部都好新鮮同鮮甜,甜蝦勁大隻,配上日本珍珠米同少少飯素,令到個鮮味有進一步嘅提升。脆炸流心粟米餅 ($28)佢脆得

脆炸流心粟米餅 ($28)
佢脆得黎一D都唔油,入面充滿住薯蓉同粟米,所以一D都唔會油膩同濟,栗米好大粒同厚實,令到咬落去可以感受到先脆後淋再到脆嘅有趣口感。

服務一流啦,落單快,好快有得食,整體good。

香芒三文魚米紙卷
流心芝士漢堡扒