餐廳: 隨心
資訊:

2018-11-11 1693 瀏覽
好少食新加坡菜,平時食得最多都係海南雞飯。雖然住港島,但又真係好少搵食搵到去鰂魚涌🤫,今日同男友仔去試下新野。✨d 小食望落都幾有特色,囉喏沙律,黑白蘿蔔糕,參巴雞翼,聽都未聽過😆決定食晒佢~~✨小食拼盤($68): 有黃金豆腐,囉喏沙律,雞絲海蜇,話梅番石榴。✨黃金豆腐:超熱辣辣!個醬係似麻醬+花生醬,上面灑左d花生碎,又幾特別👍🏻✨囉喏沙律:個醬酸酸地有d 似話梅,入面有青蘋果,沙葛同菠蘿。菠蘿最好食,同個汁好夾好香甜。✨雞絲海蜇:個雞同個海蜇都好入味,正!✨白蘿蔔糕($48): 原來黑蘿蔔糕係醬油炒,白蘿蔔糕就係加左蛋。未食已經聞到蛋香味🤤,蘿蔔糕係一粒粒厚切, 個蛋勁多蔥花所以好香。兩者加埋味道又幾夾,如果蘿蔔糕可以多d 臘腸臘肉果就更加香口。☺️新年可以自己試下整,不過兩個人食實在太飽肚。✨秋葵濃湯豆腐($78): 雖然好簡單,但又真係好好飲。個湯我估係魚湯,好清甜又加左d 冬菜。豆腐滑一滑真係超級多,秋葵切開左但又唔會好滑潺潺,又可以偷下師喇🤣🤣🤣 ✨豆腐真係多到食唔晒~✨海南雞飯($85): 呢個海南雞飯真係差不多枱枱都必點,先食個木耳,撈左d 酸酸地既汁又幾開胃。✨個飯底

✨雞絲海蜇:個雞同個海蜇都好入味,正!
黃金豆腐,雞絲海蜇

白蘿蔔糕

秋葵濃湯豆腐

✨豆腐真係多到食唔晒~

✨個飯底睇落濕立立,應該加左好多雞汁。不過估唔到飯粒仲keep 住煙煙韌韌,幾有咬口。仲散發住陣陣香茅味👍🏻淨係個飯都加分。

✨個雞好滑好入味,其實咩汁都唔點已經係好好食,不過略嫌雞皮肥左d~~
海南雞飯

✨參巴雞翼($48): 我地因為唔食得辣,所以落單下下都問辣唔辣嫁🤣不過店員都有耐心解答。佢話呢個小朋友都食到,你地應該ok ge,咁又試下先。

✨果然係唔覺得有辣,只係熱辣辣果種辣only🤣。雞皮少少脆,入面幾juicy👍🏻香料味唔錯幾惹味。無諗過$48 有四隻全翼,實在係食唔晒,結果打包左比兩老,佢地都大讚👍🏻下次又多個選擇可以帶佢地出去食好野。
參巴雞翼

黃金豆腐,雞絲海蜇