一間餐廳喺我心目中嘅成功之道,唔係食物好就係服務態度好。就算廚師整得幾好食,但員工態度差的話都唔想再去幫襯,所以澳牛一直係我心目中都係一個奇蹟🤪。有乜理由人們口中一間員工服務差嘅餐廳,會令人愛上,而且一年365日都要排隊。我今次就係第一次去食澳牛,食完之後真係佩服佢嘅。 澳牛當然唔係賣牛奶架啦~澳牛在1950年創立,當時嘅老闆坐船到澳洲,但架船就壞咗。後來返到香港,喺佐敦開茶檔買“本地”牛奶,所以先叫澳洲牛奶公司。而澳牛賣嘅鮮奶只係維記樽仔奶。如果你為咗飲奶而去澳牛的話~咁就... 😂環境食物呢D野都唔洗多講,去到嗰度見到有條長龍的話,已經係常事。大約等10分鐘就會入到去。入到去要聽佢話,坐邊就坐邊。四人搭枱嘅~坐!通風口位~坐!同佢嘈的話...食物的話,早上就食早餐,下午就食快餐/常餐,如果你喺中午時段叫早餐的話...。澳牛的餐叫光速餐,當然叫野食都要光速。坐都未坐定,白衣店員已經問你食乜,你仲諗的話…之前我喺網上聽過員工平日壓力同工作量都好大😲。 蛋治烘底$21 當日唔想食咁多野,就叫咗個蛋治。上菜速度九秒九九都唔洗多提。雖然呢個叫蛋治係較冷門,但兩分鐘都唔洗就上咗枱。朋友叫早餐

蛋治烘底$21

蛋治

當日唔想食咁多野,就叫咗個蛋治。上菜速度九秒九九都唔洗多提。雖然呢個叫蛋治係較冷門,但兩分鐘都唔洗就上咗枱。朋友叫早餐腿通,唔洗半分鐘就上咗枱😆。

炒蛋都有返一定嘅厚度,傳說中嘅炒蛋,果然冇辜負我嘅期望!一入口嬌嫩無比,軟滑油潤,無任何粗粒。當然,佢唔係Gordon Ramsay嗰隻漿糊炒蛋,但又唔係平常港式炒蛋咁。佢半熟留汁/有清晰嘅紋理,食完之後我就會心微笑。人做炒蛋,你做炒蛋,就真係好食過人。除咗佩服之外,都冇野好講👏👏。

麵包切得非常之厚,烘得均勻。佢比平常麵包鬆軟,而又有陣麵粉香,唔係平時嘅嘉x麵包,我就好鐘意呢隻🤩。

蛋白燉鮮蛋$30(熱)

蛋白燉鮮奶

淨係食蛋治好似有D悶,所以就叫埋甜品,價錢就有小貴,但就好大碗,好飽肚。質感偏向水性,有少許溶爛,入口品嚐到濃厚而清純嘅奶香,甜度非常之配合。入口即化而充滿滿足感,非常之推介🥰。

我就用咗十五分鐘已經食完所有嘢,其中白衣員工會360度望實你食完未。不過老實講,真係第一次見茶餐廳有咁多夥記。食完之後,店員會即時寫張單比你,但佢哋係知道你食過D咩架喎。最後就要快速交枱埋單,而埋單工作,當然由老闆娘去擔當😆。

蛋治
蛋白燉鮮奶