2020-06-20 1512 瀏覽
放工約咗朋友食晚飯,大圍出名多平民美食,選擇亦唔少,呢間新開張冇耐嘅越式料理係朋友近期最愛,貪佢近公司,而且性價比亦唔錯。餐廳人氣好旺,晚飯時間有唔少街坊喺門外等位,我同朋友兩個人大概等咗十分鐘先可以入去。食物選擇唔少,主打地道越式料理,越式湯粉同撈檬更加係非常受歡迎,幾乎每枱必叫。除咗粉麵之外,小菜同小食嘅選擇亦唔少,而且價錢合理。食越南菜當然唔少得生熟牛肉河,湯底好濃郁,加入生豆芽、九層塔同羅勒,令鮮味濃厚嘅湯底更有層次感,當然亦唔少得我最愛嘅辣椒同青檸。生牛肉肥瘦均勻,上菜嘅時候仲係偏生少少,放入湯底浸一陣,半生熟嘅滋味最好,口感軟腍,牛味亦算濃。熟牛肉大大件,帶少少筋,但煮得非常軟腍,感覺食緊清湯腩,唔錯。朋友點嘅牛腩片湯河粉同樣吸引,牛腩片切得薄薄哋,冇筋而且偏瘦,牛味較濃,入口同樣軟腍。食越南河當然唔少得兩色醬汁,分別係海鮮醬同辣椒醬,有種畫龍點睛嘅效果。小食亦唔遜色,香茅雞翼炸得香脆,而且非常入味。蝦餅亦算大件,蝦味非常重,配上辣醬非常惹味。點粉麵加十二蚊就有特飲,非常化算。朋友嘅椰汁冰味道清甜,冰涼消暑。我嘅芒果西米露同樣清新,芒果味道偏酸,非常開胃,西米比平時嘅大粒少

除咗粉麵之外,小菜同小食嘅選擇亦唔少,而且價錢合理。

河內牛腩片湯河粉

香茅雞翼

小食亦唔遜色,香茅雞翼炸得香脆,而且非常入味。
越式炸蝦餅

蝦餅亦算大件,蝦味非常重,配上辣醬非常惹味。
椰汁冰

鮮芒果西米露
我嘅芒果西米露同樣清新,芒果味道偏酸,非常開胃,西米比平時嘅大粒少少,口感唔錯。
餐廳食物質素唔錯,而且性價比高,難怪生意咁好,朋友亦成日嚟幫襯,百吃不厭。

河內牛腩片湯河粉
香茅雞翼