2021-10-04 348 瀏覽
行完上窑,夜晚直落。泰國同越南料理之間,最後超過半數站了Pad Thai的一邊😙入到西貢當然食OP最多好評嘅餐廳啦~運動後出咗一身汗,即刻叫個椰青嗒吓先。椰青既係飲品又係甜品,重點係每次刨椰肉都有種莫名嘅滿足感😂蝦醬炒飯同肉鬆撈勻,入口香到不得了,唔會太重厚味,加入蝦醬昇華咗呢碟蛋炒飯👍🏻幾個女仔𢳂完一羹又一羹。btw上枱嗰陣見到熟悉嘅燒味朋友——臘腸喺度。燒烏頭魚講起泰國人家常飯點少得烏頭魚?呢條魚前腹塞咗一扎香茅吊味,兩層魚肉蘸甜辣醬係幾正,不過本人唔食辣嘅關係,侍應好好咁畀咗碟魚露我沾嚟食🤗態度100分。順帶一提,唔好食魚下面啲菜,初頭以為索晒精華,點知勁鹹😓just for decoration.金邊粉🤩好耐冇食啦!拌花生碎+榨檸檬汁,酸酸甜甜嘅感覺又番嚟啦!不過呢個唔係我食過最好味嘅,原因佢質感有啲黏,如果佢再乾番啲啲、冇咁稔就好啦。生菜包碎豬肉一向好鐘意呢種食法,用菜包住1-2羹辣碎肉,食落去chop chop 聲,幾過癮,就算唔食辣都堅持試一嚿😛特登等齊先影相,好在出餐都快,唔係等到頸長。晚飯過後,大家都懷胎三月咁走😜😮‍💨飽到冇機會試芒果糯米飯。
入到西貢當然食OP最多好評嘅餐廳啦~
青檸梳打

運動後出咗一身汗,即刻叫個椰青嗒吓先。
椰青既係飲品又係甜品,重點係每次刨椰肉都有種莫名嘅滿足感😂
鮮味蝦醬炒飯

蝦醬炒飯
泰式燒烏頭魚

燒烏頭魚
泰式風味炒金邊粉

青菜包豬肉碎

生菜包碎豬肉

特登等齊先影相,好在出餐都快,唔係等到頸長。
椰青

2021-10-01