E for egg 大家喺幼稚園已經學過a first apple b for...喺中學嘅時候spelling要學 a for annihilation b for burlesque c for commiserate ,但其實學完都唔會用到🥲,但其實e只係egg咁簡單。 E for egg 位於大圍村對出,附近coffee shop 以我認知只得屋子空間,平常人都唔會經過,面對著城門"渠”。呢個cafe 其實前排都好hit,而家到咗2:30都要排隊😭。 餐廳本身位於積運街,呈現木系清新風格,裝修簡潔,白色嘅枱櫈加上水泥地板,木嘅掛櫃,只有安心出行嘅logo顯得格格不入🤪。店舖有一半去咗廚房度,環境偏細。 餐廳主打滑蛋盒子吐司,價錢由$55-108不等,除此之外仲有日式定食料理,甜品就有企直嘅焦糖燉蛋吐司🤨,其他就要睇另外嘅menu。 煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司$70 價錢算係正正常常,同一般三文魚bagel價錢相若,份量就適中,男士去食就可能未夠飽,個design 幾新穎,唔似平時嘅egg drop,個toast塞著哂所有食材😂。 餐廳將麵包中間切咗一個洞,麵包其實厚到爆,未切開之
E for egg

餐廳本身位於積運街,呈現木系清新風格,

煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司$70

煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司

餐廳將麵包中間切咗一個洞,麵包其實厚到爆,未切開之前仲厚過兩片西多,外層兩邊都有烘過,裏面搽咗牛油。麵包嘅氣孔蓬鬆,蘇軟,牛油味非常之重,香口,好似丹麥多士咁,我就好鐘意🤩。

炒蛋非常之澎湃,目測有3-4隻,生熟程度理想,仲有蛋汁,嫩滑油潤,調味足夠,如果更滑就好啦。用海苔同蕃荽調味👍。

煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司

芝士就從缺,或者只係呢個冇芝士成份嘅醬汁,呢個真係減分👎。醬汁份量非常之多,非常之甜,有芥末嘅香味,甜中帶酸,但就搶走哂炒蛋/麵包嘅味道😑。

煙三文魚份量就幾多,鮮嫰可口,咸香味十足,有魚油香,“花”裏面嘅三文魚食落好似更加嫩紅🤨。
配菜有炸蕃薯條,炸嘅時間可以再耐D,尚算脆口,明顯係炸定,軟糯甜美,唔差🤫。

招牌奶蓋咖啡$48

招牌奶蓋咖啡

賣相真係幾igable 上面有滴酒+奶蓋做成隻蛋+朱古力粉令佢更立體,好少見餐廳有賣酒類飲品lor😍。

入面就只係latte再加酒,因為我唔係酒嘅expert ,唔知係乜酒,只知酒味超濃,有甜中帶甘嘅after taste,飲到醉wing wing🥴。咖啡嘅Espresso 味就被酒味蓋過。冰凍,奶香濃。上面嘅奶蓋好creamy,但朱古力粉就冇乜用😝。
招牌奶蓋咖啡