2023-09-10 1017 瀏覽
樓面有兩個上菜嬸嬸 兩位男士。四個人服務過五十人嘅樓面。非常之頻撲。第一次問疑似經理嘅男士攞辣椒醬,等左幾分鐘見佢來來回回幾次都未有,於是再問。今次佢立刻有俾。之後牛肉球覺得喼汁唔夠。老實講見到四個樓面無時停都唔知問邊個好。已經一路觀察佢地面色係咪好忙,等嬸嬸A上完菜回程先問其中一個。佢好似聽到 但係無任何回應。於是我再等幾分鐘,都係無。我啲牛肉球已經開始涼。於是又觀察下等另一個嬸嬸B上完菜回程先問,佢亦都無俾回應我。等左一陣,都無。咁唔知係咪上菜嬸嬸係唔負責其他服務只係負責上菜啦。於是我問貌似經理嘅男士。呢五次我每次都係正常有禮貌咁問 唔該可唔可以俾辣椒醬/喼汁我。老實講我覺得我已經好體諒佢地忙。食飯變左觀察邊個得閒,叫左要估究竟等幾多分鐘先知佢地係唔記得定聽唔到....見佢地咁忙 我都覺得算數,無投訴亦繼續保持禮貌。咁呢次問呢個經理,佢有即刻俾喼汁我,而嬸嬸B又咁岩又俾喼汁我,然後呢位經理就辣慶左啦。佢話類似係”你問幾個人攞野 我地好唔得閒點點點” 我話”問左幾次所以再問呀。”(老實講我一啲唔耐煩唔客氣都無反而俾你鬧翻轉頭,你唔係唔知你樓面嘅人真係會唔記得野 或者要再

佢話類似係”你問幾個人攞野 我地好唔得閒點點點”

我話”問左幾次所以再問呀。”(老實講我一啲唔耐煩唔客氣都無反而俾你鬧翻轉頭,你唔係唔知你樓面嘅人真係會唔記得野 或者要再催先會上到野)

佢又話”唔通我地幾個人好得閒棟係度?”(唔係 作為顧客我只係想有合理要求之後 問左想知道會唔會黎 同埋唔洗問幾次啫)

我話”問左幾次都無先再問啫”。

然後佢就話牛肉球裡面已經有喼汁 (我枱上面食剩一個半牛肉球你見到嘅 我唔係唔知咩味)我話唔夠喼汁呀 佢話唔夠咪叫咯 (咁所以我叫咯)

成件事一句唔好意思都無。基本上錯嘅完全係我。佢覺得佢地人手唔夠服務不周,係正常合理嘅。

持平啲講 佢唔係好惡咁鬧我嘅 但係你做野做到無耐性 好似都唔係咁樣話返個顧客轉頭喔

你人手唔夠搞到個客要不停問 仲要照顧你地係咪好忙連叫個汁都要小心翼翼 員工唔記得左都好似唔應該再問

唔知做乜要受呢個氣😅