媽媽生日,但無得出街食飯慶祝,唯有喺屋企細搞啦。呢個日子一定唔可以要佢下廚,否則後果不堪設想🙊。不過要解決依個問題嘅方法好簡單,就係買外賣囉,疫情期間比以前有更多優惠同選擇!之前喺IG見「牛扒先生」嘅外賣套餐好抵,一人份嗰啲幾十蚊就已經有交易😳。另外,佢亦推出咗幾款二人套餐同四人套餐。凡係有牛扒嘅款式就會稍為貴啲。我預先喺Openrice落定單,訂單無早無遲咁喺指定時間整好。現場買外賣嘅客人都多,但餐廳喺排隊人流管理方面有大大嘅改善空間😟。現時安排比較混亂,落單、找錢同等食物嘅人堆埋一齊,餐廳無好好劃分區域或排隊位置。即使地方係窄,但都可以處理得好啲。另外,店員可能太忙嘅關係,服務態度都麻麻,無乜禮貌。四人餐要分兩袋先裝得哂啲食物,拎上手都幾重下,而且係熱辣辣的🔥,感覺唔錯。裝食物嘅器皿係紙盒,應該算係環保啲?四人外賣套餐Set B($348),有四碗是日精選餐湯同四款指定菜式,份量係夠四個人食的4️⃣!餐湯係粟米忌廉湯🌽,味道似曾熟悉,同罐頭湯差唔多。湯有頗多粟米蓉,但就無粟米粒。煙肉野菌扁意大利麵,🍝呢碟意大利麵係用上扁意粉,食到尾意粉有啲碎。不過整體味道唔錯,味道似卡邦尼忌廉,但醬汁
粟米忌廉湯
煙肉野菌扁意大利麵
煙肉野菌扁意大利麵,🍝呢碟意大利麵係用上扁意粉,食到尾意粉有啲碎。不過整體味道唔錯,味道似卡邦尼忌廉,但醬汁又唔會太過油膩,意粉夠爽身,餸料亦都多!
香蒜蝦蕃茄意大利飯
香蒜蝦蕃茄意大利飯,意大利飯份量比意粉多,可惜口感唔掂,太濕同太爛撻撻,意大利飯係好多汁,但絕對唔係濕到似湯飯。不過蕃茄味🍅就幾好;蝦有幾隻,亦都算大隻、新鮮。
BBQ醬烤英國豬肋排
BBQ醬烤英國豬肋排,🐷份量超多的,有成八條骨,即係平日嘅全份吧。呢個超好食,燒烤醬十分惹味,而豬肋骨嘅肉就煮到好淋,唔駛用刀切,骨肉已經分離,方便食用。豬肋排下低仲墊咗好多蔬菜同薯蓉,同樣好食。
烤肉拼盤
烤肉拼盤,🍖拼盤包括安格斯牛扒、羊鞍扒、燒雞同香草腸,每樣各一件。其中羊架最為出色,因為佢有羊嘅香味,但又唔會太羶,正啊!牛扒就細塊啲,味道亦相對普通,生熟度大約七成。燒雞其實係大雞髀嚟,香腸就有兩條,兩樣味道都幾好。
總括嚟講,我認為食物味道算係咁啦,樣樣都唔錯,份量又夠多!四個人食,人均消費都唔駛一百蚊,性價比頗高👍。同時,我亦都明白咗點解會有咁多人排哂隊幫襯。但始終套餐款式Set好哂、無得揀,所以未必會好快再食。
2020-08-23
30 分鐘 (外賣自取)
生日
煙肉野菌扁意大利麵