2019-08-08 146 瀏覽
京香閣-京菜自助餐放題、韓燒、buffet一年都食唔少次,今次竟然比我係上環搵到間專食京菜既自助餐。又為食又貪新鮮既我,點會錯過覓食既機會。一坐低,服務員就極速送上每人一份原隻鮑魚花菇同砂窩花膠雞湯。鮑魚同花菇都好大隻,經過蠔油炆煮後,非常入味,鮑魚亦都夠腍身。至於砂窩花膠雞湯,完全飲得出湯既鮮甜,花膠非常厚身,入口除咗黏咀外,亦好爽口。另外,全場超過四十幾款冷熱菜式、甜品任食,而最得我歡心一定係酸辣湯、醬茶鴨同四喜烤夫,野食種類多到試唔晒。而重點中既重點,一定係京式片皮鴨,鴨胸皮脆肉嫩,油香滿溢,而餅皮用上牛油紙相隔,以防黏埋撕爛,而keep住用蒸籠熱住,入口熱辣辣質感煙韌。加埋京蔥、青瓜同京醬,超級好味!-仲未夠喉唔緊要,仲有即叫即做既點心同甜品,有我最愛既小籠包同炸饅頭。兩個鐘頭不停食無停口,完全覺得抵返晒。
京香閣-京菜自助餐

原隻鮑魚花菇