路經荃灣,見到有間韓國餐廳韓閣幾吸引,而我另一半又話想食炸雞,咁就岩晒食呢間試下啦! 首先一入去個環境有好多韓國電影海報,而且播著耳熟能詳的Kpop,好似置身於首爾的Café一樣。講番食物,首先要介紹蟹三式石鍋飯,首先我本人好鐘意石鍋飯夠晒熱辣辣,已經有好多唔同的配菜,加上蛋汁與韓式辣醬,已經覺得好吸引。而平時主菜通常係雞肉、豬肉或牛肉等,但呢度居然用蟹為主菜! 蟹三式為松葉蟹肉、韓國蟹羔同埋蟹籽,得到三重享受,分別係蟹肉的鮮味、蟹羔的濃味及蟹籽的口感,值得推介!另一道菜就係牛油蜂蜜炸雞,上枱時已經聞到牛油的香味,而呢度的蜜糖好似唔洗錢咁,成個盤底都係蜜糖,加埋牛油,相當邪惡! 而炸雞用同部位,皮夠脆而且啖啖肉,非常滿足!最後點了韓國比較傳統的海鮮煎餅,煎餅上的海鮮料好多,分別有蝦、蜆,同埋依非比較hit的魷魚,而煎餅的皮夠薄,食落去唔會覺得落左好粉的感覺,反而食落去有點黏韌的感覺。而這裏提供了蛋黃醬及秘製韓式醬汁,可以帶出唔同的層次。其次,這裏仲有好多特色韓國食品,例如芝士岩漿炒飯、人蔘雞湯、部隊鍋、雜錦飯卷等,但因為已經食到好飽,留待下次再戰吧!

蟹三式石鍋飯

牛油蜂蜜炸雞