2016-08-24 508 瀏覽
經常出沒中上環既我一早已經有聽過呢間餐廳,上次收工約左同事食飯,終於都可以去試試!餐廳位置離上環地鐵站都要行一段路,到左夜晚格外寧靜,配合埋入面別有心思既復古英倫風裝潢同擺設,坐係入面就好似去左舊時既英國咁。Nachos topped with melted Jack Cheese, Salsa Sauce & Sour Cream $88Nachos本身就咁已經係一款香脆可口既零食,加埋咸香既半溶芝士就更加滋味。蕃茄莎莎醬同酸忌廉酸酸地夠醒胃,中和返Nachos同芝士既濃味,不過注意一定要襯熱食,否則Nachos變到淋哂味道就會差非常多。另外呢款前菜Size都幾大,我完全無諗過佢既份量會咁多,搞到我同朋友兩個人好努力先K.O到一半!Sliced Chicken Spaghetti in Laksa Sauce $148呢到既意粉款式有兩三款都有D 似Fusion菜咁用左帶有東南亞風味既醬汁。就好似我叫既呢款叻沙汁意粉,醬汁混合左棷奶既香甜同香料既辛辣,濃郁既叻沙味道令意粉食落非常之惹味!汁既份量亦都控制得岩岩好,可以令每條麵條都充份掛汁但又唔會有多出黎。而且意粉彈牙得黎唔會太過硬身,
經常出沒中上環既我一早已經有聽過呢間餐廳,

上次收工約左同事食飯,終於都可以去試試!

餐廳位置離上環地鐵站都要行一段路,到左夜晚格外寧靜,

配合埋入面別有心思既復古英倫風裝潢同擺設,

坐係入面就好似去左舊時既英國咁。

另外呢款前菜Size都幾大,我完全無諗過佢既份量會咁多,
搞到我同朋友兩個人好努力先K.O到一半!

可以令每條麵條都充份掛汁但又唔會有多出黎。
而且意粉彈牙得黎唔會太過硬身,雖然叻沙汁對我黎講太辣,
我都忍唔住口一邊飲水一邊繼續食!
Four Cheese Wagyu Beef Burger
Four Cheese Wagyu Beef Burger $178

呢款Cheese burger一共用左Jack Cheese, Orange Chedder,
Swiss Cheese同Crispy Parmesan Cracker四種芝士製作而成,

就咁聽都知芝士味香濃到爆啦!
Four Cheese Wagyu Beef Burger
大片搶眼既Crispy Parmesan Cracker個樣成隻飛碟咁,
賣相勁有霸氣就唔在講佢既口感仲脆卜卜,咸香十足,

成個burger因為佢而生色左不少啊!
Four Cheese Wagyu Beef Burger
Beef Patty係用左和牛整成既,肉味雖然唔算好突出,
但煎得恰當好處,用刀將漢堡扒切開一半可以見到肉既中間仍然粉嫩,

仲有大量鎖住左既肉汁流出黎,食落就當然夠哂Juicy啦!

而另一個不得不提既亮點就係佢地用左提子包做包面/底,

烘熱左既提子包外脆內軟,帶微微甜味,

特別得黎仲同成個Burger既其他食材好夾添!

從細節位可以見到廚師製作好有心思,毫不馬虎,值得一讚,

中意食漢堡既朋友不容錯過啊!
Crème brûlée on Fire
Crème Brulee on Fire $68

佢地係Crème Brulee既面加左酒,再係客人面前點火,

雖然見過類似既做法好多次但都仍然係可以成功謀殺我不少手機記憶體。
Crème brûlée on Fire
同出面食到既焦糖燉蛋最唔同既地方係佢帶有酒香,
酒味出得黎唔會苦,就算我唔好酒都接受到。
甜甜既焦糖片夠脆口,而燉蛋既蛋味亦幾香濃,

仲見到加左大量雲尼拿籽係入面添!
不過唯一略嫌佢既質感太實,唔夠幼滑。

整體黎講都合格,但未好到會想再Encore,

希望下次再去既話可以試到Tiramisu啦!

總括黎講食物既水準都幾高,
其中特別以芝士漢堡同叻沙意粉更見廚師係菜式設計同製作上既用心!

希望香港可以有多D呢種高質既小店餐廳啦!
2016-07-15