有幸被邀請來到凡高廚房試食,不論是梵高畫家,或是凡高餐廳都久仰大名,今次可以相約老友食家一起去 '撐檯腳',真是又開心又期待。凡高廚房位於軒尼詩道,在灣仔消防局旁,由銅鑼灣地鐵站行去也很方便。餐廳位於該大廈的二樓,門口已是充滿歐陸色彩嘅設計,以紅磚牆紙襯托,掛著凡高其中一幅代表作《星夜》的仿製油畫,感覺就好似置身係藝術館咁。餐廳內紅色的牆,配白色的櫈,一幅又一幅嘅梵高著作,例如夜晚露天咖啡座 (Cafe Terrace at Night),星夜 (The Starry Night),羅納河上的星夜 (Starry Night Over the Rhone),夜間咖啡館 (The Night Cafe in the Place Lamartine in Arles) 等等,都係老闆 Vincent 自己搜集回來的。另外餐廳內亦有各式各樣的小擺設,而最引人注意的莫過於歐陸式小鞦韆和那張桌球檯,而桌球檯也可以按需要時變身成餐檯,增加客人可以用餐嘅地方。今晚餐廳為我們二人安排咗 '時令限定' 嘅 '頂級羊架海鮮拼盤套餐' 內嘅 '2人海鮮和羊餐',只係睇嗰名嘅已經好吸引。餐牌內除了介紹不同嘅食

今晚餐廳為我們二人安排咗 '時令限定' 嘅 '頂級羊架海鮮拼盤套餐' 內嘅 '2人海鮮和羊餐',只係睇嗰名嘅已經好吸引。餐牌內除了介紹不同嘅食物和飲品,亦有凡高廚房嘅資料介紹。不過最令人印象深刻嘅係呢度有 'KID's Menu',同樣有前菜,湯,主菜和甜品

'2人海鮮和羊餐' 係包紅酒,白酒或是日特飲,由於我們兩個都不好酒,最後我選擇了洋甘菊花茶,因為見到餐牌上寫佢有促進消化嘅功能,哈哈,由於星期四要特別早起,平時星期三晚盡量避免外出用膳,今晚食得咁豐富,更加要好好消化才可以入睡。洋甘菊花茶是一壺盛上的,餐廳職員提示加入熱水後要先泡一會,泡浸期間,茶色漸深,淺黃色的洋甘菊,有淡淡嘅芳香,入口甜中帶甘,啱我口味。
洋甘菊花茶
餐廳職員先奉上餐前小吃,估不到原來麵包條和蒜頭都可以做得咁別緻,麵包條遠看像炸薯條,Handmade 麵包夠香脆,而半個呈花形狀的煎炸蒜頭,食落就很鮮甜,真係幾好味。配埋黑松露橄欖油,將麵包配蒜頭變身成一個出得廳堂嘅小食,很有心思。
麵包條和炸蒜頭
花花蒜頭
跟住就到前菜,係 2 人份量嘅海鮮拼盤!嘩嘩嘩!2 人份量都咁豐富,有半隻法國睡蟹, 2 隻加拿大翡翠螺,6 隻法國藍青口,4隻新鮮大虎蝦,2隻時令生蠔,真係睇見都開心。為咗保持新鮮度,海鮮拼盤用冰盛著,有點似迷你自助餐海鮮桌。
海鮮拼盤,法國睡蟹
法國睡蟹因為平時係深海太 '懶',無咩點運動,所以滿身都有蟹膏,味道甘香濃郁,而蟹肉鮮甜,好正呀!因為老友食家唔食蠔,所以我就食埋佢嗰份,生蠔不是大大隻的品種,但係味道鮮甜,肉質嫩滑,真係唔錯,好想食多幾隻,哈哈。最令我欣賞嘅係法國藍青口,平時因為覺得藍青口唔多好食,已經好少食,估唔到原來藍青口都可以咁好食。藍青口很新鮮清甜,肉質比平時食的鮮嫩得多,好正呀!至於虎蝦同翡翠螺,食落也很新鮮,彈牙爽口,不過我太鍾意睡蟹,生蠔和藍青口,所以有點被比下去呢。
翡翠螺,藍青口,虎蝦,生蠔
接著就是凱撒沙律伴煙三文魚,沙律菜新鮮爽脆,沙律醬和芝士的份量合我心意,因為自己不太喜歡醬汁和太多芝味,而煙三文魚味道適中,最怕食到過鹹的。清新的沙律剛好為我們清一清味蕾。
凱撒沙律伴煙三文魚
之後餐廳職員奉上 98% 野菌忌廉湯,用上多種野菌嘅忌廉湯,散發出陣陣野菌味,味道香濃,質感濃郁,啖啖都係菌,添了松露油的忌廉湯,就更加香味撲鼻。再配上我至愛嘅牛油塗小麥餐包,好正!
98% 野菌忌廉湯
我哋嘅主菜出場喇!招牌澳洲頂級和羊配蒜蓉香草醬薯角,和牛就聽得多,和羊都係第一次聽。原來澳洲和羊係澳洲頂級羊種,因為係用提煉紅酒中嘅葡萄渣餵飼,所以肉質纖維特別幼細嫩滑。今晚我們食嘅係羊架,羊架食落確係唔同,肉汁非常豐富,脂肪分佈平均。因為老友食家唔食得太生,我們要求八成熟,但肉質仍然鮮嫩,最重要係肉味不羶,招牌和羊果然係必食之選。大家亦可按個人喜好選出不同醬汁,其中更有用羊肉汁製成的醬汁,啱晒愛羊嘅朋友。而配菜有放在羊架底嘅鮮嫩蘆筍,清新嘅沙律菜,同埋香口惹味嘅薯角,食薯仔都沒有飽滯感覺真係第一次,香草醬薯角真係幾好食。
招牌澳洲頂級和羊配蒜蓉香草醬薯角,時蘿香草燒英國野生原條龍脷魚伴忌廉意大利粉
而另一個主菜就是時蘿香草燒英國野生原條龍脷魚伴忌廉意大利粉,大大條龍脷魚煎得金黃色,外脆內軟,魚肉嫩滑。而忌廉意大利粉食落也很彈牙,忌廉濃度適中不過濃,不怕會膩滯。

最後就是甜品環節,套餐原是提供意式啤梨芝士餅,餐廳特意為我們準備焦糖燉蛋和心太軟。雖然已經食得好滿足,不過我們另一個胃仍然等待著要試甜品。焦糖燉蛋很香滑,焦糖味不太濃,不過反而合我心意,自己唔鍾意太甜。
焦糖燉蛋
心太軟
心太軟配雲尼拿雪糕,再加上 Vah Gogh 名字,很有心思。心太軟用上 Dark Chocolate,甜中帶甘,切開後朱古力醬流出,配上香滑嘅雲尼拿雪糕,一熱一凍,一濃一淡,係最佳嘅配搭。本身此套餐還提供咖啡或茶,由於我哋已經非常滿足,所以沒有點了餐茶。

總括而言,此 2 人套餐價值 $888,份量比平時食的意大利餐廳多,個人覺得單是海鮮同和羊已經物有所值。今晚真是環境和食物質素很好的一餐,除了我們之外,餐廳內還有四檯客人,而兩檯也是來慶祝生日的,生日蛋糕係大大個火焰雪山,真係幾吸引。如果下次想找一個特色地方同朋友慶祝,真係可以再嚟多試試。另外餐廳仍提供包場服務,有 Buffet 小食等提供,亦都可以配合唔同客人嘅需要。

去完凡高廚房,回家都做咗啲資料搜集,看看梵高的著作和故事,有點後悔上次去荷蘭嘅時候,沒有去參觀他的作品。不過最有趣嘅發現是原來凡高廚房老闆同梵高也是叫 Vincent,哈哈,他們真的有緣。

2013-05-29
用餐優惠
試食活動
  • 海鮮拼盤,
  • 招牌澳洲頂級和羊配蒜蓉香草醬薯角,
  • 98% 野菌忌廉湯