人愈大,發覺對辣愈來愈上癮!我指嘅辣不是食到噴火嘅程度,亦不是死辣嗰隻,而係辣中帶麻、鮮及香,多種層次嗰隻,咁先充分滿足到我!🤤🌶️近來,同幾位朋友去食米芝蓮食府鋒膳旗下嘅精緻川菜館「井巷子」,試下店家招牌嘅九道菜餚,果真味道無得輸,非常想推薦比大家!\前菜/✦ 麻辣鮑魚手撕雞 🍴4/5一睇前菜已覺得好有睇頭,麻辣鮑魚手撕雞用咗南非孔雀鮑及三黃雞雞絲,中間加咗黑醋及辣椒粉,鮑片煙韌,手撕雞鮮嫩,非常惹味!✦ 脆皮芽台乳鴿 🍴4/5至於脆皮芽台乳鴿,外脆內嫩,帶有淡淡酒香,濃郁嘅油脂香,令人一試難忘!✦ 白胡椒山藥雪蓮子班骨湯 🍴4.5/5食完較油膩嘅乳鴿,店家貼心配上白胡椒湯,清口腔同時喚醒味蕾。呢款湯入面有山藥及雪蓮子,清潤得嚟帶有濃濃嘅胡椒辛口感,非常暖胃。✦ 麻婆嫩豆腐伴炸饅頭 🍴4/5我幾滿意呢度嘅麻婆嫩豆腐伴炸饅頭,醬汁唔太辣,豆腐好滑溜,炸饅頭外皮乾身脆口,非常邪惡!略嫌炸饅頭數量不夠,感覺一人分2粒就無咗。😂\主菜/✦ 井巷子片皮鴨 🍴4.5/5呢款真係必點之選!味道真係無得輸!燒鴨皮脆肉嫩,帶有微微煙燻香!至於餅皮,則隨蒸籠座熱奉上,幾時攞餅皮食都新鮮軟熟,好正!此外,店
人愈大,發覺對辣愈來愈上癮!

\前菜/
麻辣鮑魚手撕雞

✦ 麻辣鮑魚手撕雞 🍴4/5
一睇前菜已覺得好有睇頭,麻辣鮑魚手撕雞

✦ 脆皮芽台乳鴿 🍴4/5

✦ 白胡椒山藥雪蓮子班骨湯 🍴4.5/5
白胡椒山藥雪蓮子班骨湯

✦ 麻婆嫩豆腐伴炸饅頭 🍴4/5
麻婆嫩豆腐伴炸饅頭

\主菜/
✦ 井巷子片皮鴨 🍴4.5/5

井巷子片皮鴨

呢款真係必點之選!味道真係無得輸!燒鴨皮脆肉嫩,帶有微微煙燻香!至於餅皮,則隨蒸籠座熱奉上,幾時攞餅皮食都新鮮軟熟,好正!此外,店家嘅填鴨配料都好非傳統,不只包京蔥、青瓜,仲有金奇異果絲!食上多咗一份清甜,甘香而不膩!

✦ 川辣生炒羊肉鬆拌荷葉餅
川辣生炒羊肉鬆拌荷葉餅

由於個人唔食羊,所以都係同行朋友食,無法評價分數。不過,菜式上枱前,店家好講究咁附上一張卡仔,仲介紹埋正確嘅食法同次序,我覺得勁貼心!將荷葉餅放上炸鍋巴,再配搭英國乾熟成羊肉鬆、紫洋蔥、蔥段,夾埋一齊食,個個都讚好惹味,羊肉鹹香味重但唔會太膩。

✦ 重慶水煮黑白牛肉 🍴3.8/5
重慶水煮黑白牛肉

另一款重慶水煮黑白牛肉,上枱紅噹噹,以為實好辣,但食落又唔太辣,比較偏重麻香!牛肉有分三種,分別係騸牯牛、牛胸爽及牛柳心,騸牯牛及牛柳心深色,牛胸爽較淺色,故名為黑白牛,個人覺得前者2款牛一嫩一爽,後者則食落似花膠,口感豐富!此外,好鍾意湯底有薯粉、秋葵、青瓜、大豆芽菜,每樣都吸收哂醬汁精華,食上去勁惹味滿足!

✦ 麻辣蒜香小龍蝦麵 🍴4/5
麻辣蒜香小龍蝦麵

份量非常巨大嘅小龍蝦麵!整兜都都舖滿小龍蝦(目測有3-50隻),連同行肥肥大食怪友人都覺得誇張!活小龍蝦都用左西班牙金星啤酒、泡椒汁浸透,超入味,邊食邊剝殼食,係有點麻煩,但食晒成盤好滿足!此外,我超愛湯底中嘅手工風乾麵,入口好彈牙,好有咬口!

甜品
雜果土紅糖冰粉
時令水果

雜果土紅糖冰粉、時令水果
最後結尾係雜果土紅糖冰粉及水果,前者用咗紅糖味甜潤醇厚,口感冰粉爽Q,配料有松子、脆紅棗、花生,甜度適中,消暑一流;水果則係日本靜岡赤肉蜜瓜同埋藍莓,作為一餐結尾真係誠意十足!
2022-09-29
麻辣鮑魚手撕雞