2024-02-16 1028 瀏覽
🥰 當年 “師姐” 帶我見識 西貢 “勝記”, 一戰難忘, 今年計劃喺西貢攪團年飯, 原來經理已經過檔 “六福”, 食嘢講緣份, 決定一試呢間米芝蓮一星餐廳. 今日八人飯局, 搵經理寫菜. 老實講, “六福” 出名又貴又唔抵食, 預咗將貨就價, 睇完菜單冇乜信心.魚湯浸花甲黃金脆豆腐欖角蜜糖骨椒鹽鮮鮑魚天婦羅桶蠔生菜包薑蔥炒蟶子煎米粉芝士龍蝦炒飯黑醋蒜蓉炒芥蘭🥢 “六福” 位於市場街, 舖面唔算起眼, 聽講一樓係包廂, 大廳係二樓三樓, 飯店格局, 光猛闊落, 每層大概8-10張中細型枱, 牆上掛滿米芝蓮戰績.🤗 魚湯浸花甲. 花甲啱啱熟, 忌廉口感, 魚湯非常鮮甜, 粉絲索晒湯汁, 我最後負責清碟, 一滴不留. 第一道菜已經超驚喜.🧀 黃金脆豆腐. 外型堅挺, 賣相加分. 外脆內嫩, 熱辣辣, 掂!🍯 欖角蜜糖骨. 豬肉肥瘦適中, 欖角蜜味平衡, 過關.🥰 椒鹽鮮鮑魚. “椒鹽鮑魚” 真係西貢 “名物”, 差唔多每間飯店都推介, 相反, 流浮山 三聖邨 仍然主打傳統嘅 “果皮清蒸鮑魚”. “六福” 用上南非鮑魚, 用刀叉切, 口感煙韌彈牙, 椒鹽味均勻, 非常出色, 一路食一路讚.🦪

黃金脆豆腐
🍯 欖角蜜糖骨. 豬肉肥瘦適中, 欖角蜜味平衡, 過關.
椒鹽鮮鮑魚
🦪 天婦羅桶蠔生菜包. 美國桶蠔非常厚肉, 炸粉鬆脆, 絕配清脆生菜, 加埋屈機沙律醬, 天作之合, 非常精彩.
天婦羅桶蠔生菜包
🐚 薑蔥炒蟶子煎米粉. 砂鍋煲上, 熱騰騰, 薑蔥惹味, 蟶子啱啱熟, 肉質鮮嫩, 唔韌喎. 米粉煎脆, 又吸哂薑蔥味, 一流!
薑蔥炒蟶子煎米粉
🦞 芝士龍蝦炒飯. 南澳龍蝦, 賣相吸引, 啖啖肉, 食落鮮甜彈牙. 薄薄嘅芝士汁, 冇搶唒龍蝦味, 炒飯份量非常慷慨.

📖 翻查資料: 波士頓龍蝦唔係龍蝦. 波士頓龍蝦又名 “美州鰲龍蝦”, 係一種鰲蝦, 跟大陸盛行嘅小龍蝦同一個種類, 其實唔算係龍蝦.

📖 翻查資料: 波士頓龍蝦唔係來自波士頓. 波士頓龍蝦生長於北大西洋寒冷海域, 包括加拿大和美國緬因州, 而波士頓係龍蝦集散地, 產品貼咗 “源自波士頓” 嘅標籤!

📖 澳洲龍蝦主要分南澳同埋西澳. 南澳龍蝦 (又名澳洲石龍), 肉質飽滿鮮甜細緻, 非常適合刺身. 而西澳龍蝦 (又名澳洲紅龍), 相對冇咁厚肉, 又較抵食.
芝士龍蝦炒飯
🍀 黑醋蒜蓉炒芥蘭. 芥蘭嫩滑, 誠意之作.
黑醋蒜蓉炒芥蘭
🤗 總結: 雖然預算有限, 餐廳定價又貴, 竟然覺得抵食喎! 相比其他米芝蓮一星中西餐廳, “六福” 嘅格局明顯屬另類層次. 飯店裝修, 冇爛枱爛凳, 環境舒適, 座位闊落. 服務貼心到位, 有溫度, 十個讚! 講番食物, 食材新鮮優質, 烹調功夫一流, 菜式設計具心思, 唔係齋蒸齋烚, 驚喜位包括 椒鹽鮮鮑魚, 天婦羅蠔包生菜, 薑蔥炒蟶子, 事隔數日仍然回味.

📖 江湖傳聞: “勝記” 原持有少少 “六福” 股份, 近年 “勝記” 某股東 買起 “六福”, 兩間餐再無股東股權關係