想同屋企人靜靜地中菜,是日來到中環的「品」葡萄酒餐廳。說起粵菜大家自然少不免會想起配中國茶,怎會想到這是法國酒莊經營呢?偏偏呢間品葡萄酒餐廳就係主打粵菜,別樹一格,幸好我地一早訂咗午市,坐近窗邊,環境非常開揚。個裝修好摩登,有別終一般嘅西式餐廳。剛走入餐廳,眼睛便給牆上的美酒攝了過去,這兒完全是走藝術風格。一看才知道這家是《米芝蓮指南香港澳門2020》 必比登推介食肆,主打尊尚粵菜,以罕酒釀配搭精緻美食,把食物層次昇華。一問之下才知道這家餐廳提供多款杯裝葡萄酒,一餐可以試唔同款式的,不再局限於一瓶起、兩瓶止,享受食物同時同時享受佳釀的微妙香醇。。最特別的是這家餐廳自設法國Bourgogne葡萄酒莊,酒由法國直送,3L裝、21L裝都有,聽講酒味道會豐富D添架,令人眼界大開。。 坐下來,看看餐牌先,有一系列粵菜、晚餐、午餐及便當精選。便當好岩午餐時間有限的人,今次有時間嘅我,梗係要試下五道菜(5-course)午餐,體驗一下這家餐廳精湛的廚藝,同時滿足一下口腹之慾。極具獨特視覺和嗅覺效果嘅雲霧鮑魚,講明雲霧,點都有D野睇下嘅,侍應會倒一些玫瑰茉莉花茶入乾冰,煙霧騰天。以南非鮮鮑配上酸梅、自

坐下來,看看餐牌先,有一系列粵菜、晚餐、午餐及便當精選。

極具獨特視覺和嗅覺效果嘅雲霧鮑魚,講明雲霧,點都有D野睇下嘅,侍應會倒一些玫瑰茉莉花茶入乾冰,煙霧騰天。以南非鮮鮑配上酸梅、自家酒莊Château de Meursault白酒等食材煮製而成gee梅汁,味道酸酸甜甜,好惹味,層次即刻提升咗。爽口彈牙,鮮甜可口,帶點咬口。

緊接是滋補鮮甜是日燉湯—蟲草花椰子燉鮑魚。自己本身好中意飲湯,所以一見到就blingbling眼,這個湯湯底很濃郁,與鮑魚一齊飲,很是滋味,暖入心脾;椰子味唔算好濃郁,但鮑魚味好重,足料美味。

然後是招牌菜式之一的無骨炸子雞,做法別樹一格,去骨雞胸肉慢煮,再以薑蔥油調味,肉質嫩滑,些少薑蔥增加了雞肉的鮮味。

炸魚片薄脆放喺底,去骨雞胸肉放係中間,炸雞皮放在面頭。香脆雞皮微甜,不會過份焦,讓人一吃難忘。炸魚片炸得很脆,整體雞肉口感偏軟身,皮脆肉滑夠味同埋夠juicy,有機會大家一定要去試下 !

接著是安格斯牛肉炒陳村粉,陳村粉爽滑煙韌,麵質不錯。

安格斯牛肉肉質鮮嫩,牛味配上生抽令其醬汁混埋陳村粉裡,非常好吃和有水準,令原本沒有味道嘅粉皮肉香四溢,係一個冇得輸嘅配搭!

甜品則是芒果夜明珠,令這頓午餐畫上了完美。

廚師沒有手軟地放了很多芒果粒,新鮮芒果西米露混合椰子忌廉。西米屬大西米,汁底芒果味重,帶淡淡椰子味。

面頭亦有少量有口感的蘭香籽,整個芒果西米露是甜甜和冰凍的,令人透心涼。

品茶每位加$20,我們點了比較有特式的普洱。

普洱:雲南大雪山七年陳普洱生茶 Pu‘er - Yunnan Snow Mountain 7 Years Old Green Tea &普洱:雲南 十一 陳熟普洱Pu'er - Yunnan 11 Years Old Black Tea

餐廳除了嚴選精緻頂級食材和葡萄酒,就連茶葉也不馬虎呢!

這個(5-course)午餐$368一位,整體上物有所值,餐廳環境清靜寬敞,裝潢雅致,透明的玻璃羹餐具也十分精緻,環境加分,大家都食得很飽、很滿足。見到餐牌仲有好多精緻粵菜,細細碟一人份量,一餐可以試唔同款式,希望下次再來試試其他!