2024-05-07 72 瀏覽
之前黎過一次食,覺得食物幾高質,所以今日帶個朋友黎食。估唔到假期咁多人排隊,由於我地唔方便上二樓,所以都要差唔多等咗20-25分鐘地下先有位。我地一行三人叫咗三個主食share食同三杯飲品。香煎慢煮雞胸配櫻花蝦豆乳醬米型意粉上次已經食過米型意粉,好鐘意佢嘅質地所以再食多次。今次轉咗配櫻花蝦同豆乳醬,櫻花蝦嘅份量鋪滿全個碟面,所以食落可以啖啖都有,好香口; 而豆乳醬都比相像嘅濃郁。荔枝紅茶醬鴨配蔥油拌意大利麵個鴨脾上到枱感覺有小小空虛,擺盤冇其他咁咁精緻。但食第一啖已經愛上咗,首先煮得好淋同入味,唔鞋口,個醬亦唔會好咸好重口味,啱啱好。另外今次加錢轉配蔥油拌意大利麵,又係好好食,雖然係蔥油拌,但麵好乾身唔會個碗底全部都係油,食落有蔥油同櫻花蝦嘅香,唔會食到一口油。如果黎食一定要加錢轉配呢個麵。慢煮東坡肉配茶事荷葉餅東坡肉今次第二次食,依然好食,個肉上到枱閃閃發光,食落唔係果啲肥肉佔大部份嘅五花腩,反而係肥瘦均勻,食落完全冇肥豬肉嘅感覺,平時有肥肉我都一定會切走,但呢個我十分喜歡,久唔久一次都唔過份。飲品主要想大推鍋煮朱古力。佢唔係一般開粉沖果啲,飲落好rich,佢果隻濃係可可豆嘅原味,係
之前黎過一次食,覺得食物幾高質,所以今日帶個朋友黎食。

我地一行三人叫咗三個主食share食同三杯飲品。

蔥油拌意大利麵

茶事荷葉餅

茉莉花抹茶柚子梳打

鍋煮朱古力

飲品主要想大推鍋煮朱古力。佢唔係一般開粉沖果啲,飲落好rich,佢果隻濃係可可豆嘅原味,係出面都冇飲過一杯咁正嘅熱朱古力,而且唔甜,平時會飲朱古力嘅人,不防黎試下呢一杯。

整體呢間cafe都好高質,食物質素完全對得住個價錢,係一間需要比更多人認識嘅一間餐廳。不過舖頭空間有限,地下果層除咗2人枱之外,其他位都比較逼,枱比較細,當日我地3個人坐係通道位,都好驚一大動作會撞到出菜嘅店員,枱面亦唔太夠位放晒所有食物同飲品。但如果只係平日黎飲杯野chill下,呢到絕對係唔錯嘅選擇。
另外如果店員上菜嘅時候,可以簡單重點地介紹下啲食材/煮法,可能會更好。
2024-03-30
蔥油拌意大利麵