2017-09-18 147 瀏覽
同朋友兩個人去開油麻地個頭買野,行到餓就緊係搵地方醫肚啦。行過CASA酒店門口聽到有人話樓上有間西式CAFE幾好食,咁岩我同朋友又好西餐,就膽粗粗跟左佢地入去睇下咩環境。一出𨋢見到餐廳既裝修唔錯,人流又唔少,咁食物質素應該有番咁上下。再望下MENU,以西式CAFE黎講算價錢中等,咁就決定食呢間啦。MENU意外地豐富,前菜、湯、沙律、主菜、野飲呢D不在話下,估唔到佢連意、美、法式既料理都有埋,好多都好吸引。拎起第二份MENU見到個二人套餐,就心諗跟餐試下D大路野好似穩陣D。經過一輪掙扎,我地最尾就叫左個二人餐體驗下,有得揀又抵食。打頭陣既有忌廉湯加蒜蓉包,個湯幾濃同幾香,啖啖有粟米蓉味,認真足料。蒜蓉包就相當標準,蒜味足牛油夠,唯一不足係唔夠脆,我同朋友都鍾意完全乾身個D黎。飲品:蘋果汁同凍檸茶。味道相當易入口,兩者都唔會太甜,飲得出絕對唔係平價貨既味道,果然唔係交HEA貨。之後上左盤酸忌廉薯條,配埋酸乳酪黎送,為味覺帶黎衝擊,但又異常地夾,推介!跟住接力既係安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁,連板一齊上既有薯菜沙律,以及芥末醬。牛扒可以叫熟度,我地叫左五成。果然熟煎得岩岩好,外皮微焦香脆,肉質粉

跟住接力既係安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁,連板一齊上既有薯菜沙律,以及芥末醬。牛扒可以叫熟度,我地叫左五成。果然熟煎得岩岩好,外皮微焦香脆,肉質粉紅延伸至邊緣。本身牛扒有適量調味,加少少汁個風味已經相當突出。薯仔烚到軟身,用叉一壓就分離,但又唔會碎開,配埋芥末食相當惹味。沙律都幾清新,不過D醋偏重口味,個酸度接唔接受到就因人而異啦(我都仲OK既)。

下一道菜係龍蝦汁意大利飯,賣相相當吸引,唔知味道又點呢?上菜個陣已經聞到龍蝦汁既香味,飯身黏度岩岩好,個汁味道有D濃但相當香口,飯粒咬落去唔會太淋,口感一流。大蝦直情吸收左成道菜既精華,配上熟度洽好既蝦肉,只有美味可以形容!

最後當然唔少得甜品,分別係朱古力慕斯蛋糕同Tiramisu。前者慕斯香滑,口感唔錯,有D偏甜但接受範圍內,整體上幾好味。Tiramisu就算出色,無論外型定味道都有酒店水準,冇十分都有九分!

總括黎講Plato Cafe & Bistro既食物相當唔錯,唔使講緊係有下次!我已經約左個FD下次試下特別D既菜式,希望呢度俾到驚喜我啦!
蒜蓉包+餐湯
酸忌廉薯條