2019-05-08 108 瀏覽
考試期間要不斷食先至有動力溫習,每日都食勁多餐又無運動完全唔敢上磅🤤呢晚去左主打地中海菜既餐廳,一出𨋢就已經見到個櫃入面有很多牛牛😛入到去係分兩邊,酒吧嗰邊其實都幾有格調係靚架,可惜咁岩比人包左,唔係咁方便係嗰度影相👉🏻👈🏻我地亦因此被安排到裡面坐,但係呢邊就無普通檯,啲高凳同高檯差唔多高,變相個人坐左上去之後同張檯有幾分距離,食得辛苦少少,友人坐梳化還好既🤭聽到隔離檯之後都有同樣評論,話下次都係打黎問清楚訂酒吧嗰邊啲位🤣▪️ 4 Course Menu 💲480 + 10%懶得逐樣諗,決定叫兩個四道菜既Set,佢每道菜有兩款既關係,全部各一就試曬😌另外可以加錢做埋Wine pairing,但都仲要考試就無加😖1️⃣ Oyster on chef selection(7/10)黎自法國既蠔,入口都新鮮,有陣陣海水味,可以加點檸檬汁調味,如果再凍少少就更好🤗1️⃣ Toast with sardines plate(6.5/10)🥖多士邊位微脆,面頭塗上左沙甸魚醬、橄欖油、芫茜、紫洋蔥,其實個味都唔錯,但係偏鹹左少少,相比起蠔會較為遜色🤔2️⃣ Foie Gras in Josper Grill(7.

▪️ 4 Course Menu 💲480 + 10%

Oyster on chef selection

Toast with sardines plate

2️⃣ Foie Gras in Josper Grill(7.5/10)
Foie Gras in Josper Grill

首先有帶酸既紅菜頭係面,而鵝肝都肥美,採用左烤焗而非好似坊間咁煎,感覺比平時油膶啲,再淋上啲蜜糖,底下有爽口既細椰菜仔🥬

2️⃣ Daily seasonal clams(7.5/10)

Daily seasonal clams

全晚最鍾意既其中一道菜非佢莫屬,馬刀貝都幾大粒,入口飽滿完全無沙,忌廉夠creamy有奶香,仲要係加左香茅同辣椒,咁既配搭出到黎既味道確係有驚喜😍

3️⃣ 'Greater Omaha' US sirloin(6/10)
'Greater Omaha' US sirloin

當晚tendorloin售罄,店員上菜時先提及幫我地轉成sirloin🤨但好似過左火位,肉質會稍韌,鍾意佢落既黑椒同埋蒜香牛油,伴碟會有菠菜,但整體太多海鹽,調味實在過鹹😢明明見其他人啲相都好少鹽,但我地就成個碟都係🤪其實可以擺埋一邊唔好灑滿全個碟,又或者直情唔落鹽會更好🙃

3️⃣ 45 days dry aged 'Creekstone' prime ribeye(7/10)💲+ 68

食完普通既先食乾式熟成牛,即係啲牛大多都三十到六十日不等係零度下發酵,出到黎明顯地有分別,建議加錢要曬呢個💰因為邊位炭燒味香,肉質比較嫩,但係唔會有血水流出,肉味夠濃,可以隨喜好蘸上由白蒜加上奶油既白醬,不過唔蘸原汁原味都已經可以😇唯獨係有少少筋位,同埋依舊係過多海鹽略鹹,勝在沙律菜有落到帶酸既黑醋,加上粒粒果仁,成功中和返個鹹度🥙

4️⃣ White chocoate panna cotta(7/10)

White chocoate panna cotta

面頭有啲酸甜莓肉同醬,平時自己麻麻地白朱古力嗰種甜,不過呢個又可以接受喎,奶味會重啲,而且奶凍口感軟滑🍨

4️⃣ Mousse au chocolate(7/10)
Mousse au chocolate
Mousse au chocolate

面頭有薄荷忌廉,再加上開心果粒,底下就係朱古力慕絲,不過質感較實,味道夠濃郁帶點苦🍫

🔎 整體評分(7/10)
Foie Gras in Josper Grill
Daily seasonal clams