2018-10-13 338 瀏覽
今日同朋友去megabox睇家居用品,滿載而歸要搵地方醫肚,諗起上shuttle時見到椅背貼滿漁牧既廣告,就去試下新野。因為行到好熱,所以我一坐低就點左杯西瓜汁,甜度適中,很解渴。這兒的侍應很好,會細心解釋每道菜有什麼特色,最後我們點了六、七道菜。涼拌心裡美見到個名個心已經涼浸浸。酸酸的紫心蘿蔔絲好開胃,作為頭盤非常不錯。壇子花雕醉雞雖然係前菜,但份量唔少,通常醉雞都係得幾舊,不過呢碟醉雞好有誠意。酒味完全滲入雞肉。菜脯肉沬炒草雞蛋咸咸的菜脯和甜甜的雞蛋炒埋一齊好夾,看似簡單的菜式,住家得嚟又有複雜的味道。杏鮑菇燒汁牛柳粒燒汁惹味,杏鮑菇同翠肉瓜炒得好香,牛柳粒入味稔身。毛血旺個碗好大,大到可以小朋友當櫈坐。內有鴨血、牛柏葉、五餐肉、芝士腸、海帶、薯粉、芽菜,配合花椒八角,略嫌辣度不夠,不過也非常惹味。漁牧混豬呢個招牌菜冇得唔揀。乳豬皮很脆,肉又非常嫩,乳豬下面仲有香口既糯米飯。印象中除了季季紅,冇一間用類似煮法。另外個乳豬仲配了3款醬汁:漁牧混豬汁、乳豬醬、芥末醬。我較喜歡漁牧混豬汁,少少辣又有些甜,蘸呢個醬汁食乳豬忍唔住食多幾舊。魚湯浸時蔬這道餸很簡單,菜心炒熟放落魚湯,再配上蒜子

涼拌心裡美

壇子花雕醉雞

菜脯肉沬炒草雞蛋

杏鮑菇燒汁牛柳粒
燒汁惹味,杏鮑菇同翠肉瓜炒得好香,牛柳粒入味稔身。

毛血旺

魚湯浸時蔬
這道餸很簡單,菜心炒熟放落魚湯,再配上蒜子,簡單但好煮家飯feel,而且菜心很爽脆,朋友一個吃了半碟。

紫薯驢打滾
最後,朋友點埋呢個甜品。這碟東西很吸睛,用紫薯蓉配糯米皮再加2粒紅豆捲成蝸牛狀,個樣也很像香蕉糕。幸好不太甜,一入口味道清淡,再食下伴碟的奇異果同士多啤梨,酸咪咪作這餐總結非常完滿。

漁牧地方很大,枱與枱之間空間十足,食物質素又高,很適合一大班朋友聚會食飯。