2021-11-21 437 瀏覽
星期六日食太飽,星期一返工就想食清淡啲,清下腸胃。九龍灣工商區好似得一間粥鋪,去到排兩個位。外面貼左靠得住既米芝連推介紀錄,令人對佢期望高左。午市有套餐,不過全部都係客飯,粥餐同平時一樣。整體唔錯,乾淨企理上菜快,但離米芝連就好似有返少少距離。蘋果紅茶:有蘋果香味。一坐低就有呢壺茶,餐牌有其他茶,但侍應話只有呢款⋯唔問都唔講聲。去骨雞粥:雞既份量好多,粥都夠綿。可惜雞油同粥係分開,只係雞+粥,自己再撈一撈會好啲。雖然係去骨雞,其實都有少少骨,食既時候要注意。雲吞撈麵:招牌雲吞,多蝦多肉,肉似肉碎而唔係肉膠,比較特別既口感。撈面乾爽。湯就太咸⋯幾鮮味都飲唔落腸粉:醬料自己落,想食幾多都得。腸粉質素正常,比較黏,冇層次分明既感覺。
星期六日食太飽,星期一返工就想食清淡啲,清下腸胃。

蘋果紅茶

去骨雞粥