2023-04-27 276 瀏覽
淘大商場一向都多嘢食,行行吓食街見到呢間充滿台灣色彩嘅餐廳,就突然被台灣菜吸引住,決定去一試😉當晚7:30到達,都有大概十個人排隊,因為人齊先可以入座,我哋大概等咗5分鐘就有位了😌 一入到餐廳就被裝修吸引,餐廳以木為主調,更掛有充滿台灣色彩的掛畫,旗,燈籠等等,彷彿突然置身台灣🤪 我們被安排了一個角落的位置,空間闊落,環境舒適!食物種類都算多樣化,有台灣必食的刀削麵,蛋餅,鹽酥雞,芋圓等等😙🌟 酥炸花枝丸 $37花枝丸一共有五粒,五粒都很大🤭花枝丸口感彈牙,香脆可口👍🏻🌟鹽酥雞 $38一上枱就聞到陣陣鹽酥味,超級香,雞件份量非常足夠!熱辣辣的鹽酥雞炸粉一啲都唔厚,而且雞肉非常嫩滑,一啲都唔乾🤩🌟玉米芝士蛋餅 $32蛋餅有幾款選擇,有點選擇困難症的我最後點了玉米起司蛋餅!個人認為蛋餅屬正常發揮,如果蛋皮可以再煙靭一點,粟米多一點會較好😜🌟QQ地瓜球 $37好想大大力稱讚呢個地瓜球🍠 地瓜球有兩隻顏色,如果是紫色的入面就包住黃番薯,如果是黃色的入面就包住紫薯🤩 地瓜球份量十分慷慨,大概有20粒!番薯外層包了一層糯米皮,非常非常煙韌,充滿番薯香,食得出係用真番薯而製成唔係假假的合成未😝 表面

🌟 酥炸花枝丸 $37
花枝丸一共有五粒,五粒都很大🤭花枝丸口感彈牙,香脆可口👍🏻

🌟鹽酥雞 $38

🌟玉米芝士蛋餅 $32

🌟QQ地瓜球 $37
好想大大力稱讚呢個地瓜球🍠 地瓜球有兩隻顏色,如果是紫色的入面就包住黃番薯,如果是黃色的入面就包住紫薯🤩 地瓜球份量十分慷慨,大概有20粒!番薯外層包了一層糯米皮,非常非常煙韌,充滿番薯香,食得出係用真番薯而製成唔係假假的合成未😝 表面鋪滿甘梅粉,酸酸甜甜好好味🤤🤤

🌟懷舊魯肉飯(大)$44
滷肉肥瘦均勻,滷肉汁量多,附上半隻滷蛋和兩片黃蘿蔔,餸飯一流🙌🏻

🌟香酥排骨麵 $50
香酥排骨嘅味道同鹽酥雞差不多,炸粉同樣地一啲都唔厚,不過略嫌排骨肥膏比較多,屬正常發揮!麵底應該是油面,唔會過淋,湯底清淡,完全唔咸😉

呢間餐廳叫9分飽,食完10分飽好抵食💥💥就算唔係經過九龍灣嘅你,都可以專程去試一試,過一個滿足的台灣之夜🤭🤭 下次再回頭就要食刀削麵,甜不辣,芋圓🤤🤤

2023-04-26
  • QQ地瓜球