今日又嚟到九龍城搵食,其實九龍城除左泰國嘢食,仲有好多日本隱世餐廳值得發掘。呢間渡邊屋前身係一間壽司外賣專門店,經過裝修翻新之後,搖身一變做壽司Bar,可以堂食之餘仲可以睇住師傅即場製作自己份order,係餐廳對自己品質同衞生嘅信心表現。不過座位不多,只有五個,最好就book定位先。佢位於十字路口嘅交匯點,燈火通明嘅店面令四方八面嘅人都會注意到佢,位置十分易搵。雖然店面轉左型,但當日嘅外賣order一啲都唔少,應該係街坊之間都受到一定程度嘅愛戴。北海道刺身丼食日本野一定唔少得刺身,佢呢個北海道刺身丼有帶子、海膽、三文魚、三文魚籽、油甘魚同間八魚,一次過滿足晒六個願望。重點係佢每樣都係厚切,講緊係起碼有一隻手指咁厚嘅厚度,食落滿足感加倍!佢嘅飯粒係偏實嘅質感,符合我個人偏好,唔會一夾就散。不過如果唔中意壓到實嘅都可以同師傅講聲,睇下可唔可以調節,能夠同師傅即時溝通就係壽司bar嘅好處。本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼呢碗丼有吞拿魚蓉同赤身兩款,佢嘅吞拿魚蓉好綿滑,連埋中間隻蘭王蛋一齊食,簡直係滑上加滑,撈埋啲飯食一流!赤身部份雖然係唔夠腩嘅油脂多同香,但只靠佢冇筋同鮮甜呢兩點都已經夠哂。火炙壽司盛合

北海道刺身
北海道刺身丼

火炙壽司盛合
三文魚/油甘魚/帶子/左口魚/鰻魚/赤蝦/原條海鰻
居然鰻魚都有兩款,分別係照燒汁燒同埋燒原條海鰻,燒到個表面微焦,有少少脆口,拿捏得好好,調味方面亦都好足夠。左口魚都一樣,燒到啱啱好夠啲油脂爆出黎但又唔會爆到有油膩感。赤蝦上面配左個辣味嘅醬有驚喜到我,放入口之前完全唔會估到係會有辣味出。油甘魚上面就配左個柚子醬,成件事即刻清新翻。
火焰壽司盛合
2022-09-13