2024-04-26 9 瀏覽
今日同朋友去開九龍城個頭,平時嚟九龍城好自然就會諗起泰國餐廳,而今次我哋比熱情嘅職員喺餐廳外面嘅招徠吸引咗,嚟咗呢一間叫「瀛鍋」嘅海鮮火鍋店打邊爐。餐廳有兩層,下層座位闊落,充滿空間感,特別之處係竟然有一個好大又好多玩具嘅兒童玩樂區,一班爸媽喺度打邊爐敘舊嘅時候,小朋友亦都可以喺隔離呢一個親子區入面玩,喺而家租金咁貴嘅香港竟然有一間餐廳會撥咁大個空間出嚟做玩樂區而唔係座位,真係好少見。二樓有好多間包廂,四人、六人、八人、十二人,甚至係廿幾人嘅聚會,都有相應嘅包廂,充滿私隱度。我哋嗌咗椒鹽三文魚骨腩、原條深海石蚌魚刺身、瑤柱滋補潤肺白肺鍋、鮮蝦水餃皇、正脆鯇魚腩、手打四寶丸同娃娃菜。適逢餐廳開業14周年,係10/4-31/5期間晚上六時後光顧堂食,就可以一人送一隻冰鎮南非鮑魚,鮑魚都幾大隻,咬落去爽口彈牙,味道鮮甜,喺一道唔錯嘅開胃菜;椒鹽三文魚骨腩每一件都唔會切到好大嚿,炸到魚皮外脆而魚肉內嫩,椒鹽嘅味道亦都啱啱好唔會太辣但又好惹味;原條深海石蚌魚刺身一上枱已經好驚艷,賣相非常吸引,睇得出師傅刀工好好,每一片都好薄身,口感爽口,食材新鮮,配搭酸汁一齊食可以提升出佢嘅鮮味;瑤柱滋補潤肺白

我哋嗌咗椒鹽三文魚骨腩、原條深海石蚌魚刺身、瑤柱滋補潤肺白肺鍋、鮮蝦水餃皇、正脆鯇魚腩、手打四寶丸同娃娃菜。適逢餐廳開業14周年,係10/4-31/5期間晚上六時後光顧堂食,就可以一人送一隻冰鎮南非鮑魚,鮑魚都幾大隻,咬落去爽口彈牙,味道鮮甜,喺一道唔錯嘅開胃菜;椒鹽三文魚骨腩每一件都唔會切到好大嚿,炸到魚皮外脆而魚肉內嫩,椒鹽嘅味道亦都啱啱好唔會太辣但又好惹味;原條深海石蚌魚刺身一上枱已經好驚艷,賣相非常吸引,睇得出師傅刀工好好,每一片都好薄身,口感爽口,食材新鮮,配搭酸汁一齊食可以提升出佢嘅鮮味;瑤柱滋補潤肺白肺鍋呢個湯底都好正,湯料豐富,用咗牛肺同豬肺去煲,味道濃郁;鯇魚腩好少魚骨,食落魚肉爽口而味道又唔腥;手打四寶丸有牛丸、墨魚丸、鯪魚丸同蝦丸,全部口感都好彈牙!

📍九龍城福佬村道82-84號福成閣地下A-B號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊