2017-02-11 529 瀏覽
九龍城一各出名食泰國菜~ 真心, 大大話話應該至少有10間或以上, 好多時食完下次都唔記得左自己食左邊間~今次朕就黎左一間叫做"金蘭花泰國菜館"~ 點解會發現到佢~因為佢就正正係合成糖水對面~我地一行5人~ 3女2男總共叫左11樣野食 LOL 都似一班前世未食過野既餓鬼一樣~最先黎到既係菜食得泰國菜就緊係會叫馬拉盞炒XXX啦~依個菜$69, 份量唔太多唔太少~ 5個人食唔會每人得1-2條~ $69價錢非常合理~ 味道方面都係馬拉盞炒味啦~之後係生蝦~ 佢比其他餐廳有D唔同~佢真係會炸埋個蝦頭俾你食~同時佢上面放左蒜片同辣椒~ 重申朕係唔食辣的~ 但拎走左辣椒佢都仲有小小辣味係到~ 但都接受得到既~ 蝦都唔錯~ 完全冇放左好耐梅梅地既感覺~食左2個前菜~再黎一個冬蔭公湯~係一個唔係辣既情況下, 朕都膽粗粗試左一啖, 點知一試就愛上~ 佢一D都唔辣, 係酸酸地~ 材料方面都好足~有大隻隻蝦同好多菇~飲完一碗真係仲肚餓~之後其他小菜就開始上喇~首先係拼盤~ 但佢既串燒只係每樣得一串, 蝦餅都係得2舊~ 如果鐘意食串燒或者蝦餅最好分開獨立叫~味道都不過不失~依個雞翼裡面係壤左糯米, 外面既皮唔

最先黎到既係菜
馬拉盞椰苗
生蝦刺身
鮮蝦冬蔭功湯 (中)

之後其他小菜就開始上喇~
拼盤
糯米雞翼
依個雞翼裡面係壤左糯米, 外面既皮唔好expect佢係炸得好脆~如果驚飽的話就勸大家唔好叫喇~因為糯米相對係比較飽~
大圓法包椰皇咖哩雞
食食下, 主菜就黎喇~ 個包焗得相當唔錯~ 佢既皮面好脆, 雖然裡面d包唔係好好好軟~ 係因為佢唔可以焗得太軟, 如果太軟再浸埋d咖哩, 基本就完全食唔到d包肉~

佢最出色個個位係邊?? 就係你見到白色一舊舊既, 以為佢係煮咖哩要落既洋蔥? 咁你就錯喇~ 佢係一塊塊好似洋蔥咁大塊椰皇肉!! 咁濃味既咖哩再配清爽既椰皇肉, 依個配搭真係好好! 佢個咖哩同平時食咖哩蟹有d唔同~ 佢主要係甜咖哩, 味道比較甜, 冇咩辣味~

之後食下食下, 準備切開佢黎試下個包, 點知中間有舊野頂住左, 原來佢直頭係放埋個椰殼落去~ 好等你仲可以食埋d椰肉~

另外一個主菜, 就係佢地限量出既咖哩龍蝦
泰式青龍蝦
淨係睇個樣, 真係以為佢係芝士龍蝦~ 平時唔太鐘意食龍蝦係因為好難食, 成日都唔知d肉係邊到黎~ 如果唔叫大隻d真係小小肉都冇~但叫好大隻又好貴~

佢依碟野其實都只係$2xx, 上既時候佢已經幫你分好晒一舊舊肉, 而每一舊都係啖啖肉~ 依個青咖哩同上面個咖哩麵包有d唔同~ 佢係椰汁味比較重, 咖哩味都比較辣, 但都係可接受既辣~ 係龍蝦下面仲有d 金邊粉係到~

相信佢既idea係酒樓既芝士龍蝦依麵~ 而d金邊粉都因為吸晒d青咖哩汁~老細應該係諗到金邊粉會吸晒d汁, 所以都不能太辣~ 味道方面都幾好幾好~
香酥抓餅 (2件)
食咖哩配薄餅晁常識吧~ 而新鮮出爐更加不能抵抗~
脆皮豬手
食泰國野第一次見有炸豬手食~

依個豬手, 我只可以用3個字去形容! 不得了!!! 佢外面層皮炸得非常非常脆!! 同德國豬手有d唔同, 就係佢少好多肥膏個part, 亦都係女仔最擔心個part~ 雖然骨腸原好重要, 但脂肪更重要! 而肉既味道適中, 唔會太咸~ 真心值得一試!!

最後我地仲叫左一個爆炸蟹~
爆炸辣蟹
我到最後都唔係好知其實佢用左咩一齊去炒~ 只係知道食落去有小小辣味, 雖然隻蟹唔係好大隻, 但肉質都好好~ 而家仲炒得好香口~
因為驚d仔仔冇飯食會好快餓~所以我地最後再加多一個飯~
蝦醬炒飯
平心而論~味道方面係唔錯既~ 但因為朕鐘意食硬飯, 粒粒分明個隻炒飯~所以朕只係食左小小 (同時因為之前已經食左好多野lol), 但最終成碟飯都係俾2位仔仔清晒~

總結:

而九龍城咁多數一數二既泰國餐廳, 朕覺得依間係味道方面都有80分~ 價錢都相當合理~ 我地叫左都成11樣野食~ 當中有3樣係海鮮~ 每人再一杯野飲, 都只係around $1500到~ 老闆都好好人, 食食下會走黎傾下計問下意見!

其實食飯唔只味道~服務同態度親唔親切都係一個好重要既原因令到朕會再返去食~ 大家真係不防一試
2017-02-09
馬拉盞椰苗
鮮蝦冬蔭功湯 (中)
泰式青龍蝦
香酥抓餅 (2件)
脆皮豬手
  • 脆炸豬手