2020-07-12 453 瀏覽
早排經過九龍城,發現有間幾多人食嘅台式餐廳,晚餐時段最平$54,已經包括主食同小食,都算平民價,就入去試下~——————————🔹 紅燒湯麵 配 皮蛋豆腐 $54我叫了最平套餐,紅燒湯麵配皮蛋豆腐,再加$20黑糖珍珠鮮奶。這個紅燒湯麵沒有任何肉,只有蛋和菜,但份量和味道都超出預期好食,湯底微辣,有點似濃郁版日式出XX丁的紅燒牛肉麵,好飲😍而湯麵較粗身,麵質彈牙,放耐咗都唔會淋,反而更加索汁😋😋 配上旁邊酸菜,非常開胃!加埋半隻糖心蛋,好食😚皮蛋豆腐好夠味,醬汁是黏稠的甜醬油和蠔油,與冰涼的豆腐一齊食,開胃消滯!但皮蛋偏硬身,好難用筷子分開,口感會較差🤨黑糖珍珠鮮奶,賣相不錯👍🏼 珍珠煙韌彈牙,有濃郁黑糖味,但越飲越甜😂-🔸 懷舊飄香滷肉飯 配 台式鹽酥雞 $60朋友叫了滷肉飯和鹽酥雞,以及加$12冷泡桂花烏龍。賣相有啲港式風味,在滷肉飯旁邊有兩棵菜,還有半隻蛋!滷肉飯味道不錯,滷肉肥瘦均勻,湯汁香而濃郁,還帶點甜味,食完嘴還會有粘粘的感覺😋 正!台式鹽酥雞,有八件左右。炸得外脆內軟,肉質很嫩滑,又唔會太乾,好食😚冷泡桂花烏龍,勁大枝!一飲好香桂花味,後來有烏龍茶味,但不會苦,消暑解膩一
——————————
🔹 紅燒湯麵 配 皮蛋豆腐 $54
紅燒湯麵

皮蛋豆腐

🔸 懷舊飄香滷肉飯 配 台式鹽酥雞 $60
懷舊飄香滷肉飯
台式鹽酥雞

冷泡桂花烏龍, 黑糖珍珠鮮奶

冷泡桂花烏龍,勁大枝!一飲好香桂花味,後來有烏龍茶味,但不會苦,消暑解膩一流~

紅燒湯麵
懷舊飄香滷肉飯