2018-09-10 197 瀏覽
終於搵到機會食一直想試嘅金田家🍜見到佢係拎過好多拉麵獎咁,今次就試吓係咪真係咁好食先🤭.基本嘅豚骨拉麵其實只需$78,但我諗起加咗黑松露嘅豚骨拉麵就覺得一定會更正,所以決定豪啲要有黑松露嘅🤤果然拉麵一上枱就聞到好香嘅黑松露味🤤豚骨湯底質感不稠,但食落味道都夠,應該已經滿足到大多數人嘅要求。麵條係幼身直麵,硬度方面我選了「硬」。麵條食落有口感。(話說同行朋友麵條選了「超硬」,食落口感同我嗰啲都差唔多咁)叉燒薄而望落偏瘦,但食落都唔嚡,OK的。我會形容呢碗拉麵為「食完罪惡感唔會好高嘅拉麵」🍜🤣.大家一定要加錢要溏心蛋💓呢到嘅拉麵好似本身都唔包溏心蛋的。我本身就覺得食拉麵就一定要有溏心蛋😆溏心蛋煮得剛好,蛋黃呈啫喱狀,一食落發覺調味也剛好,唔錯😝一啖半個溏心蛋,兩啖就食完一個,差啲想追加😹.雖然唔係我食過湯底最濃郁嘅豚骨拉麵湯底,但整體質素都屬中上嘅,如果叫基本嘅豚骨拉麵會抵食啲。我再額外叫咗一杯可爾必思,即係乳酸飲品,幾好飲但有啲貴🙈後面係朋友叫嘅雞白湯豚骨拉麵🍜我飲咗一啖湯底,覺得咸味重啲。即炸熱辣辣嘅薯餅。
終於搵到機會食一直想試嘅金田家🍜
見到佢係拎過好多拉麵獎咁,今次就試吓係咪真係咁好食先🤭

黑松露拉麵

果然拉麵一上枱就聞到好香嘅黑松露味🤤
叉燒薄而望落偏瘦,但食落都唔嚡,OK的。
我會形容呢碗拉麵為「食完罪惡感唔會好高嘅拉麵」🍜🤣
大家一定要加錢要溏心蛋💓呢到嘅拉麵好似本身都唔包溏心蛋的。
溏心蛋

我本身就覺得食拉麵就一定要有溏心蛋😆
溏心蛋煮得剛好,蛋黃呈啫喱狀,一食落發覺調味也剛好,唔錯😝
一啖半個溏心蛋,兩啖就食完一個,差啲想追加😹
我再額外叫咗一杯可爾必思,即係乳酸飲品,幾好飲但有啲貴🙈
可爾必思

男爵薯餅
即炸熱辣辣嘅薯餅。
黑松露拉麵
溏心蛋