2022-07-15 142 瀏覽
行過廟街咁多次今日才發現乜東東芫茜蔥來到香港啦!之前電視台看到日本潮吃食材 “芫茜”, 啲日本人大口大口生食芫茜蔥、超濃茜蔥湯..!現在香港都可以感受一下 (Maki拉麵 まきラーメン)地方和日本麵檔一樣, 不算大間, 但整體來講, 地方舒適, 冷氣十足 事不宜遲, 馬上點來一份 “芫茜豬骨濃湯拉麵”  $98🍜聽店員講現在芫茜不是當造, 如用作熬湯會帶有苦澀味, 廚師改了一下方式, 利用了濃雞湯、豬骨熬製10小時才完成✅而且湯面上放置了很多蘚芫茜, 這樣可大大保留芫茜獨有香味, 更不會適出苦澀味 ^^麵底特別煙韌且有麵香, 特別之處, 廚師以蝶豆花烹調這個流心蛋, 驟眼看與皮蛋芫茜湯極似.原來麵中更有滑溜的蟹柳, 帶出麵食更為鮮香.啱晒我重口味的人, 值得一試 我朋友就點選了”黑蒜油豚骨拉麵” $78湯底以豬骨熬製10小時,黑蒜油味道又濃郁, 豚肉叉燒也不遜色, 肥瘦均勻, 配搭豬骨湯底和糖心蛋,整碗配搭十分滿足.下次再要試吓其他辣味拉麵🍜👍🏻
行過廟街咁多次
今日才發現乜東東芫茜蔥來到香港啦!

現在香港都可以感受一下

(Maki拉麵 まきラーメン)

事不宜遲, 馬上點來一份
“芫茜豬骨濃湯拉麵”  $98🍜

芫茜豬骨濃湯拉麵

原來麵中更有滑溜的蟹柳, 帶出麵食更為鮮香.
啱晒我重口味的人, 值得一試

我朋友就點選了”黑蒜油豚骨拉麵” $78

下次再要試吓其他辣味拉麵🍜👍🏻