喜歡吃辣的我,前排趁著最後一天晚市堂食,和家人去了食米芝蓮級數的川菜,對辣有一番新的體驗😍😍😍(不過而家要去唯有去午市)最特別的是這裡的辣唔係死辣/辣死你,係非常有層次感的辣味😋😋😋當晚都好full,但座位之間都好夠距離,而且都幾靜,店員服務好好,好適合嘆美食,傾下計。先點了羅香果茶,是微甜的,飲落去解喝香口。芝麻香蔥麻辣口水雞看似簡單,但食落去是非一般的川辣香味,食落去慢慢滲出川香味 ,用上新鮮三黃雞,雞肉辣中帶甜,伴上蒜香味,是開胃小菜。冰鎮茅台鵝掌同樣特別,食落去係非常入味的酒香,而且好夠凍香。井巷子片皮鴨是家人和我都好喜歡的菜式,仲有成舊鴨脾食~鴨皮脆香得來濃香煙葷味,肉好有咬口。一定一定要配旁邊的水果,超fresh的,特別是金奇異果非常軟甜,可以中和鴨肉的肥膩。餐廳還會暖住薄香的皮,好貼心呢☺️值得一讚的是,每上一道菜前,餐廳都會換碟。廿五年黑醋蟹肉酸辣湯是非常非常足料,且味道有多重層次感,絕對值回票價~飲落去先是非常辣香入味,然後底部散出黑醋的清香酸味。湯入面好多 鮮拆蟹肉、海參,每啖都食到唔同材料,好滿足。脆皮鮮辣乳鴿是成晚最鍾意嘅菜式之一!😍估唔到乳鴿竟可以一吃難忘。餐廳

先點了羅香果茶,是微甜的,飲落去解喝香口。
芝麻香蔥麻辣口水雞

冰鎮茅台鵝掌

井巷子片皮鴨

值得一讚的是,每上一道菜前,餐廳都會換碟。

廿五年黑醋蟹肉酸辣湯

脆皮鮮辣乳鴿

脆皮鮮辣乳鴿是成晚最鍾意嘅菜式之一!😍估唔到乳鴿竟可以一吃難忘。餐廳好貼心準備了手套比我們攞起來食,一定要食皮,因為脆皮上的🌶️鮮辣係勁辣得來,會越食越過癮的!😋😋😋

原來呢個整法係餐廳近年的突破,用指天椒調味,所以辣得好獨特,非一般地方食到

就連唔係最喜歡食辣的家人都覺得越食越過癮!

剁椒花膠海鱸魚撈飯

剁椒花膠海鱸魚撈飯用上英國深海鱸魚,肉質嫩、滑香,咬落去入面充滿油脂香😋食得出食材用心。而菜式上的剁椒是重點,是在成都專門搵人整 ,撈飯酸酸辣的好過癮,亦食到椒香新鮮味道😋

鮮雜果土紅糖冰粉

鮮雜果土紅糖冰粉同樣高質,冰粉配松子、脆紅棗、花生,香得來解辣,甜度適中😋😋

真係好難忘嘅食辣體驗,好高層次的辣🌶️,一定再來😍
芝麻香蔥麻辣口水雞
冰鎮茅台鵝掌