2019-03-30 57 瀏覽
老鍋呢間台式火鍋店,由佢係尖沙咀開的時候已經好中意食,果陣差唔多個個月都去食下,但因為轉左工的關係,所以就好耐冇食啦!由於太過相念這個味道,友人特意訂了枱跟我開心一下!呢間旗艦店跟平時的有少少不同,就是一進餐廳便有個放天燈的位置,當然不是真真正正放天燈,是模仿台灣十分放天燈的環境,在電腦中寫上祝願字句,便會從螢幕中看到自己許願的天燈,看見這個位置有很多人影相打卡呢!餐廳比銅鑼灣及尖沙咀的大,燈光亦較光猛,卡位亦不少,我們二人安排坐卡位的位置,都幾闊落。餐廳有醬料可自由調配,以我食台式火鍋就比較喜歡唔落任何醬料!酸菜白肉湯底($158),酸菜白肉湯底的配料比以前多了很多,而且湯底亦較以前酸了,更加惹味!湯底內除了有酸菜白肉,還有蕃茄、粟米、冬菇,還有海量寬粉!每次黎都會點這個湯底是因為寬粉真係好好食,就算整耐左都唔會過淋,而且酸菜味道夠酸,湯亦很好飲,非常開胃!咸蛋炸魚皮($68),店員介紹我們試這個新出的炸魚皮,咸蛋不會很多,唔會太漏,原來配埋酸湯食個味道都幾特別!芝士牛肉丸、黃金墨魚丸($58),前者芝士係流心的,所以食既時候要小心,唔會就好容易辣親,墨魚丸較爽口彈牙!精選手切牛肩肉
酸菜白肉鍋

咸蛋炸魚皮
精選手切牛肩肉
精選手切牛肩肉($198),打邊爐邊可以少得牛呢,這裡的牛肩肉,分量都幾多,油脂分配平均,而且牛肉味濃!

皇室魚肚
皇室魚肚($88),第一次打邊爐食魚肚,原來都幾好食。魚肚本身吸味,食起上黎吸收哂湯的味道,而且口感幾似豬皮。同埋這裡的魚肚非常大件,食落啖啖肉!

冰茶
冰菜($58),係我近期打邊爐的新寵,只要淥一陣就可以食得,口感很爽脆。但我個人就中意淥耐D,因為可以吸哂湯的味道,但仍然keep到爽脆!

杭菊露
飲品我們點了杭菊露,唔會太甜,可以清新一下!

總括黎講,這裡環境舒適,侍應亦夠主動,會自行幫忙加湯,而且呢間火鍋店不嬲都會我最愛的,沒有理由唔再黎!
2019-03-26
酸菜白肉鍋