餐廳: 華星冰室 (克街)
資訊:

2017-11-07 12912 瀏覽
系灣仔番工既我,每逢星期六放工就會同男朋友四圍搵野食,其實佢原本系想食清湯腩,但為何最尾會揀左冰室黎食?我地系行去銅鑼灣既方向,點知一經過克街我就見到華星,即刻勁開心,因為華星都算系我「好想食」既食物清單入面既其中一間。由於係星期六去,可能唔係一至五所以冇乜打工仔或者OL去,一去就有位。裝修亦系一貫懷舊既風格,其實呢家既冰室普遍黎講都肯花錢去裝修成冰室既style,環境以黑白為主題,牆側更有眾多明星簽名既簽名版,來頭不小。黎到華星冰室要食啲咩,相信非常餐莫屬,常餐包括叉燒意粉或者通粉、火腿炒蛋、牛油多士、咖啡或茶,我就揀左叉燒通粉,叉燒通粉既湯底幾清冇乜油幾岩我心水,不過叉燒就偏林,再硬啲就完美,不過系張相完全睇吾到有叉燒😂每一件都系細細件同埋沉曬底。常餐包埋戈份牛油多士好脆身,牛油好均勻咁搽曬系兩片多士度,厚度亦好足夠火腿炒蛋既蛋好滑呀,用黎同多士撈埋一齊食好正。 聽男朋友講一塊多士系就咁食,另外一塊就同火腿、炒蛋一齊食,原來識食系要咁食所謂嘅校長多士其實係黑松露芝士多士,對於勁中意食黑松露又勁中意食芝士既我實在非叫不可,開頭一睇仲以為做咩咁窿,但食落真係好香黑松露味,應該係表面烘過

所謂嘅校長多士其實係黑松露芝士多士,對於勁中意食黑松露又勁中意食芝士既我實在非叫不可,開頭一睇仲以為做咩咁窿,但食落真係好香黑松露味,應該係表面烘過,但同時令多士更加香口,4件細細件份量岩岩好。
校長多士

除左招牌既食物外,餐廳更有特別推介既食物,而其中一樣就系「魔鬼潛艇」,個名十分頂癮,其實食材就系軟餐飽入面夾住蜜糖芥末醬同埋司華力腸,mix埋一齊都算好食,但感覺上就同其餘幾款食物有少少格格不入,不過還是不錯的。
魔鬼潛艇

熱奶茶向來系香港茶餐廳既招牌飲品,除左旅客外,本地人都好中意飲,整得好既茶會令人有回甘既感覺。我真系好耐冇飲過咁好飲嘅熱奶茶,茶味超香濃又唔會澀,飲落去幾滑,茶味就大概佔四成左右,亦係好香濃,奶同茶加埋超有茶餐廳嘅感覺。

冰室始終系冰室,平靚正系眾人都想,但如果食物可以達到平靚正既質素,服務就不能要求太多了,畢竟對傳統既冰室黎講始終系速度重要過服務。

校長多士
魔鬼潛艇