2022-05-05 48 瀏覽
今日朋友帶我嚟咗呢間專做蝦湯拉麵嘅麵屋神匠。餐廳內嘅裝修甚有日本居酒屋嘅風格。既然呢度係主打蝦湯,當然要揀番個濃厚蝦湯拉麵。呢度每款拉麵都會配有筍、蔥、溏心蛋半隻、紫菜同慢煮叉燒。除咗有濃濃嘅蝦湯,仲有大量嘅櫻花蝦,令整碗拉麵蝦味更加濃郁。而我就特別欣賞佢嘅溏心蛋,蛋黃醬混入蝦湯拉麵真係好鮮好夾。除咗拉麵,呢度仲有沾麵,我哋就揀咗神匠蕃茄蝦湯沾麵。沾麵同樣配有筍、葱、溏心蛋、紫菜、慢煮叉燒,更特別嘅係另外配有法包配羅勒醬。沾麵嘅蕃茄蝦湯味道超濃郁,蕃茄同蝦湯嘅味道互相輝映,唔會搶咗另一食材嘅味道,加上同樣有大量櫻花蝦,用彈牙嘅拉麵沾上呢個濃湯真係好滋味。另配嘅法包塗滿羅勒醬,其實單獨享用都已經夠好味。每款拉麵或沾麵都會配以醃青瓜作前菜,味道酸酸辣辣,非常開胃。我食拉麵習慣都要配返個小食,炸日式餃子外皮脆口而餡料亦豐富。飲埋支冰凍嘅汽水真係透心涼又滿足。
今日朋友帶我嚟咗呢間專做蝦湯拉麵嘅麵屋神匠
餐廳內嘅裝修甚有日本居酒屋嘅風格。
濃厚蝦湯拉麵
而我就特別欣賞佢嘅溏心蛋,蛋黃醬混入蝦湯拉麵真係好鮮好夾。
神匠蕃茄蝦湯沾麵
另配嘅法包塗滿羅勒醬,其實單獨享用都已經夠好味。
炸日式餃子
飲埋支冰凍嘅汽水真係透心涼又滿足。
濃厚蝦湯拉麵
神匠蕃茄蝦湯沾麵