2018-08-31 118 瀏覽
明記潮館,知名度都有翻咁上下,主要係食潮州野,打冷個啲。三個人唔太大食,叫左三樣餸炸,分別係潮州炒麵線,潮洲蠔仔肉碎泡飯,滷水鵝片。1. 潮洲炒麵線自己未食過呢個餸,所以個感覺都幾新鮮。首先,有好多蛋係個麵上面,所以成個麵都有一陣得蛋香嘅味道。潮州麵線感覺食落好似米粉,定唔知真係米粉。除咗蛋之外,裏邊仲有啲蝦仁仔,魷魚絲仔,但係感覺啲蝦人仔唔夠新鮮,因為食落去都唔夠爽口彈牙同埋蝦味唔夠濃。仲有,就係可以炒得乾身啲,乾身嘅炒米粉係最好食嘅。2. 潮州蠔仔肉碎泡飯同一般蠔仔泡飯冇咩分別,唯一可以講既係有信心保證,一定唔會唔好味。3. 滷水鵝片一個例牌既滷水鵝片都幾貴,$148。好在份量都唔算少,味道都唔錯,啖啖肉。下面既滷水豆腐都唔差。總結:貴得有佢道理,因為啲野係有水準保證,座位亦都算闊落。
明記潮館,知名度都有翻咁上下,主要係食潮州野,打冷個啲。

1. 潮洲炒麵線

潮洲炒麵線

2. 潮州蠔仔肉碎泡飯

潮洲蠔仔肉碎泡飯

3. 滷水鵝片

滷水鵝片

總結:貴得有佢道理,因為啲野係有水準保證,座位亦都算闊落。
潮洲炒麵線
潮洲蠔仔肉碎泡飯