💁‍♀️💁‍♂️ 16/12/2023(Sat), Dinner🍽天氣凍凍哋又係打邊爐嘅時候,今次💁‍♀️為食妙妙、💁A先生帶埋🧑👧小朋友去到大埔嘅616牛肉火鍋專門店,店方主打唔同部位嘅牛肉單價唔高,方便大家試多幾款。店舖唔算太大間,但都坐得舒服闊落,店內牆身上面有壁畫裝飾,仲有幅圖展示返唔同嘅牛肉喺嚟自牛嘅邊個位置。落單方面主要用店方嘅平板電腦,都好方便易用。當晚我哋8點半後入座仲有8折優惠,食落更加抵食。而今晚我地order咗:🔆 鴛鴦麻辣牛骨湯($82)火鍋🍲當然首先要揀好湯底,我哋就選擇咗鴛鴦湯底,有辣有唔辣,方便小朋友之餘,為食妙妙同A先生就可以食麻辣嗰一邊。牛骨清湯嘅一邊雖然睇落清澈,但都好重牛味;至於麻辣嗰一邊湯底就估唔到麻度同辣度都好足,十分刺激。🔆 日本精選和牛($48)店方嘅其中一個優惠,就係精選和牛$48一碟,以我哋4人惠顧就可以叫兩碟。雖然就無指明部位,但都有唔錯嘅油花,入口嫩滑。🔆 牛頸脊($48)、匙柄($48)、牛駝峰($48)店方一個好處係每碟牛肉都係$48,份量唔係太大,方便食客可以叫多幾碟或者試吓唔同嘅部位。當晚我哋比較夜去到,所以有啲牛嘅部位都已經賣晒

而今晚我地order咗:

🔆 鴛鴦麻辣牛骨湯($82)

🔆 日本精選和牛($48)

🔆 牛頸脊($48)、匙柄($48)、牛駝峰($48)
店方一個好處係每碟牛肉都係$48,份量唔係太大,方便食客可以叫多幾碟或者試吓唔同嘅部位。當晚我哋比較夜去到,所以有啲牛嘅部位都已經賣晒,除咗優惠嘅和牛之外,我哋都叫咗幾幾個部位嘅牛肉嚟食。每碟上枱都好新鮮,牛肉睇落都係鮮紅色嘅,輕輕淥一淥食落牛味濃郁,肉質嫩滑。

🔆 黃喉($48)
煮完之後嘅黃喉好爽口,唔係間間餐廳有得叫呢個部位。

🔆 黑豚梅花肉($68)
除咗牛肉,我哋都有叫其他肉類,呢個黑豚梅花肉係其中一款。薄切嘅黑豚肉肉味唔錯,有啲油花食落唔會好嚡口。

🔆 蟲草花杞子滑雞($48)
呢個滑雞真係唔錯,煮完都仲保持到滑度,有啲即使煮咗好耐都食落肉質嫩滑而有雞味。

🔆 手打蝦滑($28)
正正常常足料嘅蝦滑,煮完都彈牙好食。

🔆 蜂巢豆腐($28)
就好似海綿🧽一樣索湯能力一流,煮完後吸收咗湯汁嘅味道十分入味好食。

🔆 響鈴($28)
為食妙妙每次必叫嘅響鈴,輕輕淥一下就食。

🔆 粟米🌽($28)
新鮮爽甜嘅粟米🌽,都係個打邊爐🍲唔錯嘅選擇。

🔆 萵筍($28)
又係個吸味一流嘅食物,煮過後吸收咗湯汁嘅味道,爽脆好食。

🔆 鮮製手打烏冬($18)
食完一輪肉類同蔬菜之得,都要叫返啲碳水化合物嚟飽肚嘅,呢個烏冬煮完又滑又彈牙,仲吸收咗湯底嘅味道,食落好好食。

🔆 616原漿-手工啤🍺($38)
獅子山啤出品,有啤酒花香同帶微微苦澀,配合牛肉食唔會蓋過肉味。

🔆 烏梅汁($16)
酸酸甜甜好清新開胃。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 食材新鮮,每碟牛肉嘅價錢同份量都唔太多,即使人少少都可以試多幾款牛
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐廳附近就有唔少錶位🅿️,等一等好快有得泊
👉🏻 太和站或者大埔中心行過嚟都係10分鐘左右路程,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-12-16