2022-11-25 182 瀏覽
講起日本炸物 大家可能第一時間諗到天婦羅 但係大家唔好唔記得串揚呀😉 佢都係日本嘅美食之一 呢晚就嚟咗呢間主打串揚嘅居酒屋🏮日式磯煮鮑魚伴蘿蔔鮑魚有微微嘅酒香 仲好腍 好易咬開 蘿蔔放喺鮑魚下面 好入味之餘仲有鮮味😗梅水晶本身就咁睇個名都唔知係咩嚟 睇返介紹 原來係一款佐酒小食 以日本雞胸軟骨取代鯊魚骨 味道有酸酸地 真係幾開胃🥰 雞胸軟骨咬落幾爽口 真係好啱送酒 我就最鍾意呢碟日本海蝦海蝦口感幾彈牙 仲幾鮮味 外面有層薄薄嘅炸粉 好食過普通嘅炸蝦好多🦐 豚肉蘆筍卷蘆筍俾豚肉包裹住 清新嘅蘆筍令到食豚肉感覺更輕盈🐷黑豚肉五花呢個係串揚嚟嘅 五花肉層次分明😎芝士香菇串香菇炸完都仲好juicy 配埋芝士好夾🧀日本小池魚呢個送啤酒一流呀🐟 細細條 脆卜卜 食完一條又一條 停唔到口 如果有埋沙律醬就好啦😚雞皮餃子呢個好爆汁 湯汁好熱辣辣 食嘅時候要小心 雞皮仲好香脆添🐥大蔥豬頸肉豬頸肉好有口感 配埋大蔥好正😝燒豚肉車厘茄豚肉包住車厘茄 咬落口好fresh😻鹽燒美國肉眼串咬落口好多肉汁 亦幾重牛味🐮鹽燒牛舌心呢個食落好爽口 唔會有筋咬唔爛👅招牌大阪土手燒牛舌(小)煮嘅牛舌同燒嘅口感好唔同 呢個好
日式磯煮鮑魚伴蘿蔔

咬落口好多肉汁 亦幾重牛味🐮

鹽燒牛舌心
呢個食落好爽口 唔會有筋咬唔爛👅
鹽燒美國肉眼串 鹽燒牛舌心
招牌大阪土手燒牛舌(小)
煮嘅牛舌同燒嘅口感好唔同 呢個好腍好濃牛味 底下嘅蘿蔔都係煮得好腍呀😻
招牌大阪土手燒牛舌 (小)
和風冷烏冬
冷烏冬口感比湯烏冬彈牙得多 配埋冷麵汁同wasabi好好食🍜
和風冷烏冬
生啤
食串揚配啤酒就真係啱晒啦🍻
生啤
呢間居酒屋食物質素唔錯 仲俾到人一種relax嘅感覺 真係好適合三五知己輕鬆飲吓嘢 傾吓偈呀🤓