2020-03-30 102 瀏覽
今日同朋友黎到位於銅鑼灣既尚鮮食晚飯。平時打邊爐打得多,今次我同朋友就決定試吓私房菜。我同朋友首先叫咗一個尚鮮毛血旺。毛血旺嘅份量都幾大,材料豐富,入面有豬紅、牛柏葉、豬膶、豬舌、牛肉、金菇、青瓜等嘅材料。毛血旺非常之麻辣,每樣材料都十分入味,尤其當中嘅金菇,將湯底嘅味道同湯汁完全吸收在內。 另外我哋亦都叫咗一啲串燒。燒生蠔上面有蒜蓉同埋香蔥,再配上十分鮮甜嘅蠔,回味無窮。燒海蝦亦都很不錯。蝦殼帶鹹香,而且被輕微燒焦。蝦肉亦都爽口彈牙,帶鮮甜,非常新鮮。燒芝士獅子狗一咬落去啲芝士味就相當濃烈,好正。牛舌同牛柳粒亦都燒得好香,油份比火燒到出哂黎,相當不錯。最後粟米亦都好鮮甜,帶焦香,我同朋友都好鐘意食。鮮炸蒜香牛蒡可以話係啤酒既最佳餸酒小吃。牛蒡炸得好香好脆,口感非常之正。蓮子百合湯則清中帶甜,更有助補肺,健康又好飲。

蓮子百合湯則清中帶甜,更有助補肺,健康又好飲。