2021-09-29 308 瀏覽
公司位於九龍灣,最近先知九龍灣去九龍城只係十分鐘內咋!而九龍城餐廳林立,主要有泰國同日本餐廳。相反,九龍灣可謂遜色不少。最近我同一班同事都考完專業試,我地決定一齊食好野!今次揀左主打串揚omakase既北斗。比起一般omakse,北斗既omakase以串揚同刺身為主,午市omakase有三款,分別係北($480)、斗($680)、極($980)。今次我地試左中等價格既「斗」!- 前菜前菜係蟹膏豆腐配蝦刺身,而蝦刺身上面有金箔作點綴。豆腐滲透出蟹膏嘅味道,口感依然香滑。- 湯入面有兩大粒蜆,湯唔係一般麵豉湯,味道清甜得多😚- 刺身刺身一共有四款,包括北海道帶子、深海池魚、火炙大拖羅同生蠔。其中北海道帶子同火炙大拖羅印象最深刻🤩北海道帶子每人有兩件,每一粒非常飽滿,配上柚子汁更突出帶子既鮮甜甘香,清新怡人。火灸大拖羅絕對係今餐既主角👍🏻,肥美程度非筆墨所形容。首先拖羅完全無筋,而且經火炙後魚油逼曬出嚟,入口嗰下拖羅已經係口中融化。柴菜包住拖羅増加香脆既口感,可謂錦上添花😍- 串揚串揚既炸粉輕盈薄身,隱約見到食材嘅顏色。串揚既食材包括千兩茄子 、希靈魚、沙椎魚同煙鴨胸😙。食材味道依然保持原汁

- 前菜

- 湯
入面有兩大粒蜆,湯唔係一般麵豉湯,味道清甜得多😚

- 刺身
深海池魚

北海道帶子

火炙大拖羅

- 串揚
串揚既炸粉輕盈薄身,隱約見到食材嘅顏色。串揚既食材包括千兩茄子 、希靈魚、沙椎魚同煙鴨胸😙。食材味道依然保持原汁原味👍🏻。沙椎魚肉非常嫩滑,而我估唔到希靈魚同煙鴨胸可以做串揚,令人意想不到。
茄子
希靈魚
沙椎魚
煙鴨胸

每個客人面前都會提供五款醬汁,師傅會因應食材推介相應嘅醬汁。其中沙椎魚配檸檬芥茉醬,煙鴨胸就配芝麻醬😝

- 合肴
合肴指簡單且份量小既料理,「斗」既合肴係龍蝦肉配海膽,龍蝦肉質爽口鮮甜,加上新鮮嘅海膽,可謂甜到入心🥰

- 輕食
輕食方面可以選擇茶漬飯或蔬菜烏冬,我同朋友不約而同揀咗烏冬,烏冬幼滑細膩,湯底清甜☺️
蔬菜烏冬

Omakase最後以水果作結。日本師傅英文同日文講解菜式,甚至同我地傾計。談話中得知師傅自從疫情之後都無返過日本,希望不久嘅將來疫情有完結既一日🙏🏻
2021-09-24
深海池魚