2017-02-22 1558 瀏覽
Restaurant week又到了VIP Priority Booking看到有Mercedes Me 參予,便馬上鎖定了. 比較一下餐廳a la carte的menu,單點一道甜品要>100元,單點一個主菜也要300之上,而Restaurant week 晚餐只需要HKD398便包括頭盤主菜和甜品,性價比當堂高了。餐廳燈光昏暗並分為兩個區,從門口入內的第一個區主要係長排的吧枱和長方形的高枱為主,感覺係casual 的 social dining area,行入小小就見到好多4人台和卡位。安排座位後, 不久Waitress便放上了Restaurant week的menu。是次MENU有日本、秘魯、西班牙和法國菜式選擇。精彩!頭盤挑選了Veal Carpaccio 和Prawn Ceviche日式頭盤品質都幾好,冇喳。配上wasabi連mizuna 一起食層次更分明,嚼感十足,日式風味更濃。秘魯頭盤味道唔係太濃郁(可能係唔小心掉轉左兩個頭盤嚟食😁)特別嘅係有啲celeric 係蝦上面帶出輕輕嘅西芹味。美中不足係隻蝦唔口。主菜挑選了Spanish Rice 和 Slow Cook
Restaurant week又到了

主菜挑選了Spanish Rice 和 Slow Cooked Chicken Thigh

難得有一人份量的Spanish Rice! 個飯用Carabinero 蝦做主打,隻蝦有蒜香,肉質爽甜,墨汁飯啱啱好。

至於隻法式慢煮雞,外國人整雞永遠都係咁,脆皮同啲肉中間鎖住啲汁囉。不過個粟米汁都幾好食。

甜品有3款。我們挑選了Coffee Sponge 和Ginger Sorbet。不過不失。

雖然每一張台有相當嘅距離,但係啲店員不庭係我身邊行離行去,搞到我好唔自在。建議有得揀,座入啲比較好。

總括而言,食物係有水準嘅。但餐廳位於中環心臟及洒店價錢,所以我對這晚餐的期望好高。經過這一次之後,我覺得試一次就可以了。
Grass Fed Veal Carpaccio
Pink Prawn Ceviche