2023-08-30 41 瀏覽
食物不過不失但安排麻麻, 如果唔係個女職員係咁話唔好意思同送左兩杯飲品, 真係話當場鬧人. 因為係幫朋友慶祝生日, 所以提早左韁唔多一個星期book枱 (booking係7點半), 而且係book枱時會remark到係甜品碟幫忙寫生日快樂, 當日上午餐廳職員打黎confirm booking時有再特燈同職員講聲話要係甜品碟寫生日快樂, 對方亦覆我已經mark底左, 不過佢地冇寫字服務, 但係可以加個生日牌同埋蠟燭, 咁我覺我問題不大, 所以覆左佢地話冇問題. 到夜晚, 安排左我地坐樓上, 因為得兩個人又食得唔算多, 所以我地只係叫左一個parma ham頭盤, 一個薯條同一份豬鞍, 加兩杯cocktails (The Hidden Coconut同Aperol Spritz). 等左大概20分鐘左右, parma ham, 薯條同飲品先後送到, 食物味道不過不失, cocktail反而算唔錯. 之後再等多差唔多10分鐘, 豬鞍亦送到, 不過無奈既事實開始發生. 當岩岩切完份豬鞍開始食既時候, 有位男職員過黎問我地係米要叫甜品, 因為甜品要大概20分鐘焗, 咁我地又差唔多要交枱喇, 所以
當岩岩切完份豬鞍開始食既時候, 有位男職員過黎問我地係米要叫甜品, 因為甜品要大概20分鐘焗, 咁我地又差唔多要交枱喇, 所以建議我地可以叫左甜品先. 我地即刻 "下" 左出聲, 同佢講你地岩岩先上份豬鞍, 食都未食就同我地講差唔多要交枱? 之後佢話我地可以叫左先, 之後繼續食住先, 食完先交枱都得. 咁我地就好無奈咁叫甜品, 朋友揀左佢地個拖肥蘋果pancake. 結果幾分鐘之後, 另一個女職員過黎問我地介唔介意換位坐落樓下, 因為有人book左枱, 我就忍唔住問佢一句, 個客係米book左呢張枱? 佢話唔係, 只係因為佢地係4個人, 咁當下全部4人枱都有人, 我地隔離張2人枱差唔多食完, 所以想睇下我地介唔介意換枱. 咁我地見個女仔都好好禮貌咁問我地就算數, 照坐左落樓下.
個女仔幫我地拎D食物, 我地自己拎返杯cocktail, 點知落到去坐低左之後等左幾分鐘都冇人俾餐具我地, 但當時有幾個職員係隔離, 佢地好似好忙咁, 但其實佢地比較似只係行黎行去. 再等多幾分鐘, 我又忍唔住出聲問 可唔可以俾兩份餐具我地? 之後先有人發現原來我地冇餐具. 結果我地拎到餐具冇耐, 又有職員過黎同我地講, 唔好意思呀, 個拖肥蘋果pancake冇曬喇, 你地介唔介意換檸檬伯爵茶pancake? 咁我地覺得賣曬都冇辦法喇, 唯有轉檸檬伯爵茶pancake. 結果, 轉個頭, 連俾我食嚿豬鞍既時間都冇, 個pancake就送到, 個職員仲要補多句話個pancake係岩岩焗好既. 我地又忍唔住 "下" 左出聲, 首先我朋友話就算真係岩岩焗好既, 個pancake真係好熱, 個雪糕都唔可能熔左一半. 我再話明明book枱果陣同埋reconfirm既時候都再講左係要有生日牌, 點解會冇架呢? 之後佢地再睇返個booking, 先話係呀, 唔好意思, 因為你地轉左位, 同事冇睇到, 而家再焗詔一份俾你地. 結果, 我朋友忍唔住講左句, 轉位唔係我地要求囉. 其實都已經一肚氣, 不過叫我地轉位既果個女職員再一次過黎, 係咁話唔好意思, 係佢地安排有問題, 話會送返兩杯飲品俾我地當補償. 咁當時個pancake又未上, 我地亦見個女仔係咁話唔好意思, 又話送兩杯飲品就諗住算喇. 結果個pancake黎度, 我朋友就忍唔住同我講, 呢個先叫做係岩岩焗好囉, 個雪糕熔得合理好多. 我話算喇, 佢肯換一個俾我地, 個女仔又係咁道歉同送兩杯飲品, 當係我地唔好彩. 但個pancake我地都覺得好一般, 唔係為左慶祝生日既話, 應該係唔會叫.
到埋單時, 我真心再一次發現check單好好好重要, 雖然前後4杯cocktails, 佢係free左2杯, 但佢計左我2個甜品, 我就同個職員話, 你地計左我2個甜品喎, 之後佢話, 係既, 我幫你改返呀, 我當下即刻唔想再理佢地. 大佬呀, 明明係你同我講個拖肥蘋果pancake冇曬喇, 叫我要轉另一個, 點解又可以計落我張單度呢?  即刻覺得我叫個朋友算數係錯架, 明明錯不在我, 係你地既安排亂到爆炸, 結果搞到好似係我地好麻煩咁. 7百幾蚊食到一肚氣, 真係bye bye你條尾.
2023-08-25
生日