2023-03-26 22 瀏覽
去咗中環想同老公慶祝生日,我想靜靜地有啲格調嘅就嚟咗呢間餐廳。一入到去就見到好多金絲雀,裝修好有格調。紅蝦湯先來兩隻開邊嘅蝦,上面配上魚子,嚟到之後廚師職場淋上咖喱法式濃湯。第一次飲咖喱味嘅湯,但係唔會覺得好搶口,反而好特別。Kuih Pie Tee: Toro Tartare, Grape, Dashi and Lemon Jelly (2pcs)$128 Kuh Pie Tee: 外層係蛋撻殼,一咬落去好脆,餡料好fushion,有呑拿魚,中拖羅粒,加左wasabi啫喱粒,為呑拿魚加一層口感,再入啲有昆布、鰹魚乾 。上面加左好甜既切片嘅青提子,清新又開胃。"Chrysanthemum Pu'er": Pu'er B.Chrysanthemum Ice Cream, CaCheesecake, crumble, Raspberry係菊花味嘅雪糕,非常特別,配呢個cheese cake嘅感覺又唔油膩 ,感覺非常清新。Beef Short Ribs: Mustard Green Soba, Satay Bernaise Sauce, Chicharrón牛小排配酸菜蕎麥麵。蕎麥麵非常有驚
去咗中環想同老公慶祝生日,
我想靜靜地有啲格調嘅就嚟咗呢間餐廳。

一入到去就見到好多金絲雀,裝修好有格調。

紅蝦湯

Chrysanthemum Ice Cream, Ca

牛小排配酸菜蕎麥麵。蕎麥麵非常有驚喜,加上酸菜食落好地道既感覺。有牛小排配上港式沙嗲醬,成件事好fusion。

Zhangjiäng Chicken Ballottine: Tachin, Romanesco, Jujube Jus

慢煮雞胸肉,加無骨雞肉卷。雞髀入邊有一層雞肉味嘅Moose,
配菜係好似飯咁嘅蛋糕,係來自伊朗嘅米糕,配雞肉食,絕對一流。

Delas Viognier
Rhone Valley, France

Viognier象徵白桃和紫羅蘭香氣,口感豐富厚實,白色花香伴隨著柑桔、麝香與蜂蜜氣息。酸度低,但酒精度高。