2024-03-19 15 瀏覽
今日約個對食, 對生活比較有品味既一個朋友食飯, 佢叫我介紹一間, 好彩我都有堆口袋名單, 其中一間係中環叫Espuma,之前食過, 覺得環境, 食物都唔錯, 應該滿足到朋友既要求, 所以我們就去左食飯啦因為都算高樓層, 所以都見到中環既境色, 而且入面既環境都係精緻既西餐應佈局, 朋友對我揀既都好滿意黑毛豬火腿茄子卷,辣紅椒汁-$89D個係凍盤黎, 黑毛豬豬味幾重, 而且每啖都會滲出入面既蔬菜味, 特別係青紅椒既甜味, 再配上少少辣紅椒汁, 有新意得黎又好味西班牙辣肉腸番茄煮蜆 -$129蜆大大隻啖啖, 完全冇沙, 肉腸番茄湯底既味滲入蜆度,仲有少少辣味吊起個鮮味炸唐揚池魚仔-$89池魚仔炸至金黃酥脆, 香脆可口. D骨脆到係可以食埋的, 肉質鮮嫩多汁, 外層麵衣香脆可口, 一口咬下, 魚香四溢炭燒紐西蘭羊鞍扒-$299每一口都散發出濃郁的炭燒香氣和羊肉的濃厚味道, 羊鞍扒經過炭燒, 外皮烤得酥脆, 內裡肉質嫩滑, 伴碟仲有薯仔去索味, D個主菜勁正百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕)-$139百利甜酒提拉米蘇窩夫, 夢幻的甜點組合! 窩夫香脆而蛋味濃, 夾上百利甜酒提拉米蘇既醬,

黑毛豬火腿茄子卷,辣紅椒汁-$89

西班牙辣肉腸番茄煮蜆 -$129

炸唐揚池魚仔-$89

炭燒紐西蘭羊鞍扒-$299

百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕)-$139
百利甜酒提拉米蘇窩夫, 夢幻的甜點組合! 窩夫香脆而蛋味濃, 夾上百利甜酒提拉米蘇既醬, 完全係冇得輸既組合, 再一口棉花糖, 一口雪糕, 我地都覺得D個甜品句號太完美了

總結, 朋友都讚我揀D間餐廳揀得好, 食物同埋環境都無得彈, 朋友話下次會再黎試下其他野, 可見佢幾咁滿意
2024-03-10