2023-03-21 67 瀏覽
知道係蘇豪區最近新開一間日式小店 所以同同事收工後去探下店!一入左去好似去左日本居酒屋feel 仲有戶外區!仲發現呢間店種類好多,有漬物、串燒、伴酒小菜、浜燒、pasta and rice 仲有少少甜點 同海量酒類選擇(梅酒、燒酒)也有無酒精系列的梳打!漬物我地選左鮟鱇魚肝奈良漬、長芋山葵漬、螢光魷魚沖漬伴海膽汁🤎鮟鱇魚肝奈良漬 $58 推薦五星 聽店員推薦最近係日本大熱的漬物鮟鱇魚肝有點似吞拿魚味道但佢既鮮味混合青瓜粒及奈良漬味道豐富口感 可以搭配青瓜一起吃 多了種清新味道🤎長芋山葵漬 $58長芋山好似准山味道 但口感就偏爽口而且用了山葵去醃漬 吃上去多了Wasabi味道非常開胃🤎螢光魷魚沖漬伴海膽汁 $58魷魚的鮮味混搭海膽汁 鮮味十足!之後燒物我地點了雞腎、雞尾、雞頸肉、雞軟骨串🤎雞腎串、雞頸肉串、雞尾串、雞軟骨串各$38雞尾串是最令我驚喜,雞尾其實係雞屁股,但完全無膻味,吃上去醃料味道又唔多,燒得脆卜卜,好香口,而雞軟骨串佢係一個軟骨一個肉質感,一起咬兩個,口感好神奇又好味至於浜燒選擇了🤎日本播磨「白珠」牡蠣$78燒蠔唔太腥 有鮮味!🤎 店家主打高知縣有名 熏烤鰹魚 $128可

🤎鮟鱇魚肝奈良漬 $58

長芋山好似准山味道 但口感就偏爽口
而且用了山葵去醃漬 吃上去多了Wasabi味道
非常開胃

🤎螢光魷魚沖漬伴海膽汁 $58
魷魚的鮮味混搭海膽汁 鮮味十足!

之後燒物我地點了雞腎、雞尾、雞頸肉、雞軟骨串

🤎雞腎串、雞頸肉串、雞尾串、雞軟骨串
各$38

至於浜燒選擇了
🤎日本播磨「白珠」牡蠣$78
燒蠔唔太腥 有鮮味!

🤎 店家主打高知縣有名 熏烤鰹魚 $128
可以走到吧台觀看烤過程
先用稻草去燒表面再熏燒 過程可以打卡able
然後出來鰹魚 外表已熏燒 但裡面保留刺身質感
吃上去除了吃到鰹魚鮮味 還有煙燻味道一起
好好吃😋 你仲可以配搭伴碟的炸薑絲/又或者沾配上醬汁麵很好吃!多重味道!

🤎鐵板芝士炒蛋 $58
店員講除左芝士、蛋外,仲有落左忌廉,
令到口感更加滑溜!芝士配蛋無得輸,會拉絲!
店員仲會係你面前炒😆

🤎海膽意大利扁麵 $68
海膽鮮味將意大利麵味道提升
扁麵質感拿捏得剛剛好 不硬不林
超推薦大家來試

🤎燒飯糰 $58
作為最後一道菜剛剛好 飯糰不會燒得口感很硬
反而很香口,要配上紫菜吃呀!

🤎Drinks :

白桃濁酒 $68
喝之前一定要攪拌 因為要將梅酒及白桃混合,
否則只喝到淡淡白桃味!將白桃甜甜味道混合梅酒易入口!喜歡!

Calpis Sour $68
朋友點的無酒精飲品 覺得還可以😎