2022-06-16 160 瀏覽
呢間餐廳位於中環蘇豪區,沿住半山電梯一直上,過左大館就會見到,入口位都有明顯指示,唔會太難搵。從大門入去果一刻已經感覺到餐廳老闆用心既設計,客人會收到一塊恐龍牌,方便員工辨認帶位,即使座位要上一層都唔會造成混亂。加上店入陳設都好用心,有好多隱藏恐龍,等緊野食既時間都可以周圍打下卡。座位設計係偏日式簡約風,店員會主動拎個箱比我地放袋,十分貼心,唯獨是佢地張櫈偏硬,坐得唔算舒服。點都好,呢度全日都限用餐時間90分鐘,座位既質素對用餐既感受都沒有大影響。講返野食先, 打頭陣既係呢度主打既腐皮壽司。我地今日試左四款, 包括:1. 牛油蒜香赤蝦 ($35)赤蝦有少許腥味, 好在有牛油搭救,配上甜既腐皮,反而搶左蝦既鮮味, 食落主要淨係食到腐皮味。2. 炙蟹膏厚燒玉子 ($32)玉子做得夠厚(~8mm), 配上蟹膏既香味同沙律醬將甜味平衡左,整體不錯。3. 辣味三文魚 ($33)三文魚大大粒, 但辣味就唔係好食到, 都係被腐皮既甜味蓋過左鮮味,有點可惜。4. 明太子芝士蛋黃三文魚 ($35)明太子醬沒有驚喜,但三文魚依然新鮮,唔太食到芝士味。對我個人而言, 腐皮壽司有點名過於實, 腐皮既甜味再加上

腐皮壽司

1. 牛油蒜香赤蝦 ($35)

2. 炙蟹膏厚燒玉子 ($32)

3. 辣味三文魚 ($33)

4. 明太子芝士蛋黃三文魚 ($35)

明太子醬沒有驚喜,但三文魚依然新鮮,唔太食到芝士味。

對我個人而言, 腐皮壽司有點名過於實, 腐皮既甜味再加上醋飯既甜酸味已經足以將我既味蕾打爆, 其餘再加既料反而真係變左配角,一方面可以話佢突破左固有壽司以海鮮為主角既框框, 但另一方面都難免覺得心理有點不平衡。

可能對於嚐甜既朋友們會較為適合,如果你好似我咁係喜好比較香口鹹辣食物既話, 留返資金去食其它食物會較享受。

我地另仲試左以下三道菜式:

1. 特濃芝士雞肉烏冬 ($128)
特濃芝士雞肉烏冬

芝士醬調得十分濃郁,奶同芝士既比例捉得好好, 保留到芝士鹹香既同時都加入左牛奶既幼滑。配上煮過既雞脾肉,配料真係無得頂。但係份烏冬真係敗筆,煮過左龍,完全無曬口感,如果店家可以自家手作或者用上較耐煮既烏冬種類相信效果會好好多。始終呢個價錢我會期望較高。

2. 西雅圖肥妹半份 ($74)
西雅圖肥妹

牛油果蟹柳卷物配上燒三文魚腩,魚生片應該係刻意用比較薄既切法,令到燒完之後做到入口即溶既效果。而成個卷物最令人驚豔既係佢個醬,聲稱係泡菜醬, 但係食落既味道係似泰式甜辣醬加上白醋既感覺,好開胃而且完全昇華左牛油果+魚腩既油香,真係有衝動去問大廚個醬係點整!

3. 蜜糖芥末炸雞 ($89)
蜜糖芥末炸雞

本身叫黎當前菜食, 但竟比我意外發現左呢份人間美味。炸雞採用帶皮雞腿肉,切至一口大小,劣得外脆內軟,炸漿做到好薄唔會失真, 但依然保留到大量肉汁,火侯捉得非常好。另外醬汁係蜜糖芥末醬,已經預先幫你平均地掛左上雞肉表面,少許火辣少許酸甜既感覺,絕對令人想追住黎食。

最後當然唔少得甜品:

1. 奶蓋白玉烏龍($62)
奶蓋白玉烏龍

賣相吸引,係其中一款熱門菜式,味道都唔差,。茶同奶依舊係好平衡既配搭,面頭有一串麻糬波串燒, 真係用火槍燒燶左,顏色豐富左之餘多左一份焦香,再搭上一層餅碎,整個配搭係外觀上加左好多分。食用麻糬波時可以沾點奶蓋配搭,否則只會食到燒焦的味道。

2. 甜品師今日的心情 ($78)
甜品師今日的心情

難得一場黎到, 當然要試下佢既驚喜菜式,今日係火炙綿花糖croffle。除左綿花糖好大粒,食到最後太甜呢個問題之外,都無咩野可以挑剔。Croffle做得香脆, 比起傳統waffle多左一種煙韌感,配上綿花糖更加有一種奇妙既化學反應,食到停不了。如果佢既甜味可以加入更多層次,相信又可以變成常設甜品了。

總括一下今次既體驗,餐廳及菜式既設計都感受到老細既用心,每一個地方都有花時間去變得與眾不同,就連一舊壽同、一舊炸雞、甚至餐廳既一個角落都唔會放過,用餐體驗係充滿驚喜的。

為食龍既主菜、壽司無小食、甜品等等做得咁好,但我反而會諗呢個情況不就是正正反映左為食龍不求大眾化口味,只求與別不同既特色嗎?

可能就係老闆呢種求變既心, 先吸引到咁多食客慕名而來。如果你只係想搵好食既食物,可能附近就已經有好多更好既餐廳,但係如果講到成個食野既體驗,為食龍的確做得十分到位,的確係一件藝術品。
2022-06-05
西雅圖肥妹