2023-08-08 164 瀏覽
呢度嘅環境一流,可以喺落地玻璃睇到夜景,而且裝修整體感覺十分舒服,又幽靜,配合埋高級中菜式,好適合一家人黎聚餐。我哋同行嘅老一輩個個都讚不絕口。蕎麥茶烘焙嘅味道好濃同好香,而且冇咖啡因,夜晚飲都好舒服。手作糖山冰鎮咕嚕肉:喺依家呢啲咁熱嘅天氣,呢道冰鎮咕嚕肉令我感到清涼愜意,加埋菠蘿嘅酸甜,成個感覺好夏日。佢外冷內熱嘅溫度做得好分明,令到口感十分豐富,而且一啲油膩感都有,是一道很好的開胃菜,鮮菠蘿芥末蝦球:這道菜將炸蝦球和芥末沙律醬結合在一起,將炸野嘅油膩感抹去之餘仲有一啲刺激。蝦球炸得金黃酥脆,蝦肉結實厚肉,咬落去唔會啖啖粉。黑磚豆腐:呢個一定係我食過最脆嘅炸豆腐!佢個炸皮真係好好食,驚艷左全張枱。佢完美演繹外酥內軟,咬開之後入面嘅豆腐係滑到爭啲跣咗出嚟。呢個黑白配嘅顏色都好有神秘感,就咁睇佢外表完全唔會估到佢係炸豆腐。小炒皇:炒得十分香口,又多材料,絕對係一道下飯的好菜,一口接一口停唔到落黎。干煎鮮沙薑走地雞:雞肉軟嫩多汁,啲雞油係煎嘅過程入面爆哂出黎,再加埋沙薑,有咩可能會唔香?佢下面仲要墊住好多洋蔥同蒜頭去吸味,吸收哂啲雞嘅精華,所以呢啲輔料都通通俾我食哂。炸蠔餅:我發覺佢呢度
蕎麥茶
蕎麥茶烘焙嘅味道好濃同好香,而且冇咖啡因,夜晚飲都好舒服。
手作唐山冰鎮咕嚕肉
乾煎沙薑走地雞
干煎鮮沙薑走地雞:
炸蠔餅
炸蠔餅:
我發覺佢呢度嘅炸野係最出色,無論係呢個炸蠔餅、炸蝦球、炸豆腐、咕嚕肉都係脆到不得了。但同樣地,佢鎖住左蠔肉嘅鮮嫩,咬落去係會爆水。而且佢炸到有一定厚度,食落係會十分滿足。
2023-07-23
蕎麥茶