2015-01-30 1609 瀏覽
Espuma 最近在中環威靈頓街落戶了、以西班牙式小食作主打。餐廳裝修舒適、有小小親民的感覺。向窗位置、可睇到中環夜色。在餐廳最後位置放了一個木架、擺放了一些特色小裝飾品作為裝飾牆。今日餐廳滿座,餐牌有不小西班牙小食供選購、但沒有想到是居然有馬來喇沙作特別推介!煙三文魚配西班牙蕃茄脆多士,三文魚夠油膩、唔腍身。入口時配以香脆多士、好配合、好快KO 佢。原先好想食黑松露醬薯條,但實在是太熱氣又惡毒了,只好放棄!唯有點焦糖單骨雞翼。雞翼被焦甜香脆糖包圍,可惜雞翼比較廋、入口唔滑偏甜了點。西班牙黑毛豬火腿凱撒沙律。無論是沙律汁及火腿都比較淡口。好在沙律菜夠新鮮、自己覺得比較普通。西班牙火腿菠菜奄列,出奇地超好食!蛋煎得好香、又唔過火、切開之後菜又多、又幼𣙙、小小香草味、大大啖入口好滿足!黑白芝麻呑拿魚!半生熟呑拿魚加上黑白芝麻配以蕃茄粒。吞拿魚混以芝麻及蕃茄入口食用、除了有魚味外、亦帶有芝麻香味及蕃茄味道。餐廳梳化與枱高比例有點差異、所以座在梳化用餐就比較唔太自然。餐廳都幾合適大夥人聚餐!

煙三文魚配西班牙蕃茄脆多士

焦糖單骨雞翼

西班牙黑毛豬火腿凱撒沙律。

黑白芝麻吞拿魚

2015-01-10