#pb食在中環 #pbfinedining系列🍽️ 中環置地廣場新開Fine Dining🍽️New Restaurant Alert 🚨✨今次介紹嘅呢間Fine Dining開業只有兩個月由獲得最多米芝蓮星嘅法國女主廚Anne-Sophie Pic同香港嘅餐飲集團合作而成 大有來頂🥰 佢位於中環置地廣場45樓 客人儲先到43樓接待處等職員帶去餐廳🤪 由於餐廳同法國皇家御用水晶品牌Baccarat合作 一去到就見到大型水晶燈 超靚😍 整體環境雖然唔大 但好寬敞 仲有好大嘅Open Kitchen 而且仲有一望無際嘅海景 打卡一流❤️.Lunch Menu有4-courses / 6-courses選擇 價錢分別每人$1080 / $2580 算幾合理😋Dinner Menu有6-courses / 8-courses選擇 價錢分別每人$2380 / $2880👍🏻 另外最特別係佢有Non-alcoholic Pairing 第一次係Fine Dining見到🥰✨Starter✨🔹Hokkaido King Crab🦀呢款前菜用左北海道蟹肉配黃金蕎麥茶+ 龍蒿葉製作而成嘅雪糕😋 佢嘅蟹肉本身唔
#pb食在中環 #pbfinedining系列🍽️
中環置地廣場新開Fine Dining🍽️
New Restaurant Alert 🚨✨

✨Starter✨
🔹Hokkaido King Crab🦀
呢款前菜用左北海道蟹肉配黃金蕎麥茶+ 龍蒿葉製作而成嘅雪糕😋 佢嘅蟹肉本身唔太鮮甜 反而配埋雪糕、薄脆、旁邊嘅「小花園」食就可以帶神出佢嘅鮮味😍 食落微凍 但整體味道好夾👍🏻 如果蟹肉本身再鮮甜d就好🤪

🔹Les Berlingots ASP ©🧀
推介❤️ 好好食嘅前菜😍 用紫菜製成嘅三角雲吞皮嘅造型包住24個月嘅康提芝士 味道好濃郁 啖啖芝士味😋 再加埋忌廉、昆布整成嘅醬汁 食落好creamy👍🏻 我同男朋友食完一粒都大讚🥰

✨Main✨
🔹Challans Duck🦆
推介❤️ 鴨肉肉質好嫩滑 表皮微煎香過😋 配埋枸杞酸辣醬、用咖啡、牛油南瓜整成嘅撻食 感覺有少少中式元素 幾特別😍 整體味道好甜👍🏻 我地另加左$588落現刨白松露 味道更加濃味🥰

🔹Line Caught Mackerel🐟
推介❤️ 呢款主菜比較日式🤪 燒過嘅日本鯖魚配用抹茶、西班牙雪莉醋製成嘅高湯😋 鯖魚表皮bbq過 非常香脆👍🏻 高湯有淡淡抹茶茶香 整體食落好輕盈 唔會油膩😍

✨Dessert✨
🔹Seasonal Mango🥭
全餐最失望嘅地方😐 我地唔明冬天嘅seasonal會係芒果 感覺呢款甜品放係夏天會比較適合🥲 佢將芒果整成唔同狀態 例如芒果碎粒、芒果醬、芒果雪芭 但整體味道偏酸 完全唔甜👎🏻 冬天食呢個甜品好似冇飽腹、暖胃嘅感覺 太空虛咁😞

🔹Le Millefeuille Blanc🍮
推介❤️ 要讚番呢款係特別嘅🤪 佢用左大溪地雲呢拿整成cream包住千層酥 旁邊泡泡用左茉莉花香打成😋 千層酥超酥脆 而且真係有超多層 配埋微甜嘅cream食 味道好香😍 食落好輕盈 唔會好漏👍🏻

🔹Balade Non-alcoholic Pairing🍹
Wine Pairing就見得多 Non-alcoholic Pairing真係第一次見❤️ 整個pairing嘅體驗到好好 例如有Sparkling Tea、Coffee等等👍🏻 每一杯飲品都好配合每道菜式 當中唔少飲品都抽左其中一兩款食材去整😍 一飲第一啖飲品就大概估到相應菜式嘅味道 幾特別🥰
整體✨ 呢間中環置地廣場新開嘅Fine Dining大有來頭 由獲得最多米芝蓮星嘅法國女主廚Pic同香港嘅餐飲集團合作而成🥰 店內外裝修都好豪華 周圍都有水晶吊燈 而且仲望到海景 真係無得輸👍🏻 食物質素唔錯 價錢亦算合理 雖然甜品有少少失望🤪 不過我都會想再去❤️

Cristal Room by Anne-Sophie Pic (中環)
中環皇后大道中15號置地廣場告羅士打大廈Forty-Five 44樓